Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 29.07.2020. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Donji Petrovci

Malina iz hobija - proizvođač zadovoljan?

Za porodicu Đurić iz Donjih Petrovaca uzgoj maline je za sada samo hobi. Međutim, kako stvari stoje biće i proširenja zasada, jer su vremenom uspeli da savladaju tehniku proizvodnje maline, a imaju obezbeđeno tržište.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 307
  • 23
  • 0

Da u Sremu sve može da rodi potvrđuje i Dušan Đurić iz Donjih Petrovaca, koji je da bi iskoristio deo svoje bašte zasadio malinu. Ovih dana počela je berba, biće to prvi puni prinos maline, koja je, kaže, dobro rodila. U pitanju je sorta polka koja uspeva i u ravničarskim delovima, dobrog je kvaliteta, pa za plasman neće biti problema.

Prošle nedelje je počela i prva ovogodišnja berba, može se reći prva prava, s obzirom na to da je malina prvi put rodila prošle godine.

Malina: Cena 200 dinara, kiša odlaže berbu, ali i nedostatak berača?

"Ovo bi trebalo da bude prva ozbiljna berba na našem zasadu, prošle godine smo nešto brali, a ove godine očekujemo pun rod. Iskreno se nadam da će rod biti dobar pošto ovo stvarno radim amaterski, učimo tokom rada, nismo se puno opterećivali šta i kako će ispasti. Ko god da je probao naše maline, kaže da su lepe", kaže Đurić.

Korektna saradnja sa otkupljivačima

S obzirom na to da su maline za njega hobi, čitav posao radi zajedno sa članovima porodice. Otkup je obezbeđen putem jedne manje zadruge iz Golubinaca, tako da sve što ubere, odmah i proda.

Sve što ubere odmah i proda i nema problema ni sa cenom ni sa otkupom

"Ovde nema toliko puno posla koliko sam na početku čuo da ima. Malo se pokosi, uredi, možda je branje najozbiljniji posao. Kiše su možda uticale da malo zakasni berba, ali ništa ozbiljno. Imamo organizovan plasman u Golubincima, jedan momak je okupio nekoliko proizvođača oko sebe, do nas dolazi hladnjača iz Loznice, prošle godine smo bili korektno isplaćeni i ne bi trebalo da bude problema."

Kupci kažu da je njihova malina, pored toga što je kvalitetna, i izuzetno ukusna.

Tačkica na plodu - cena tretiranja organskim preparatima

Čak i ovogodišnja otkupna cena mu ide 'na ruku', kako kaže, 200 dinara za otkup je veći iznos od prošlogodišnjeg. Tamo se otkupljuje njegova neprskana malina, sa po nekom tačkicom na plodu za koju kaže da je cena tretiranja organskim preparatima.

"Nismo ih prskali konvencionalnom hemijom, tretirali smo ih nekim organskim preparatima, iskreno opet ne znam puno o tome, preporuke dobijem u poljoapoteci, uradim po savetu i sve je dobro. Napominjem, ovo je amaterski, iz hobija, preostalo mi je parče zemlje između voća, ne znam šta bih tu drugo mogao da gajim i odlučio sam se za maline. Ja se nadam da je ovo dobro, nije nam osnovni izvor prihoda, prilično smo opušteni, verovatno zato dobro ide i veoma smo zadovoljni", zaključuje hobi proizvođač maline iz Donjih Petrovaca.

Nakon berbe, malinjak pripremite za narednu godinu

Samo da vreme posluži i da se najvažniji posao u malinjaku uspešno završi, dodaje Đurić da svake godine nauči nešto novo u gajenju ove biljne vrste, tako da u narednom periodu možda dođe i do povećanja postojećeg zasada.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Hobi voćarstvo Uzgoj maline Malina Dušan Đurić Organska zaštita voća Otkup maline Cena maline


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!