Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 14.06.2017. 10:00

Malinari nezadovoljni otkupnom cenom

Berba malina je u pojedinim krajevima Srbije već počela, a proizvođače osim slabog roda i manjka berača muči i niska otkupna cena. Dok malinari problem vide u udruživanju hladnjačara, pozivajući državu da raguje, predstavnici Ministarstva poljoprivrede tvrde da oni ne mogu da utiču na situaciju na tržištu i formiranje cene.

Foto: engval / Pixabay
  • 7.692
  • 603
  • 0

U pojedinim krajevima Srbije berba malina je počela, a kao i svake godine tema o kojoj se diskutuje je cena tog voća. Podsećanja radi, iako su se malinari na sastanku organizovanom u martu, u Ivanjici, usaglasili da akontna cena maline ne sme da bude niža od 230 dinara po kilogramu, sadašnja cena od oko 120 din/kg kod njih izaziva nezadovoljstvo.

Malinari: Cena mnogo niža od realne

Kako tvrde, ovom cenom neće uspeti da pokriju ni troškove, pa u hladnjačarima i Ministarstvu poljoprivrede traže ogovornost za to što je, kako kažu, aktuelna cena maline mnogo niža od realne. U resornom ministarstvu, s druge strane, objašnjavaju da oni ne mogu da utiču na formiranje cene, uz napomenu da će država u skladu sa svojim nadležnostima preko institucija obezbediti jednake uslove za svе.

Slabiji rod i manjak berača dodatni problemi proizvođača

Kako prenosi RTS, osim slabijeg roda i niske otkupne cene, malinari imaju problem i s nedostatkom berača. Predsednik Unije proizvođača "Srpska malina" Milutin Živković ističe da je, kao i uvek, problem to što je berba počela, a još se ništa ne zna. Kako tvrdi, sada je već izvesno da će rod biti manji za 35-50% odsto, tako da uz cenu od 130 din/kg neće moći da pokrije ni 50% troškova.

Živković naglašava da proizvođači od države očekuju da se sastane sa hladnjačarima i razgovara o ceni maline, a ne da bude samo posrednik, odnosno da će utvrdi kolika je realna cena tog voća.

Država mora da reaguje preko institucija

Savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić, odgovarajući na glavne zamerke malinara da se hladnjačari udružuju i obaraju cenu maline, izjavio da će Ministarstvo poljoprvrede, ukoliko se utvrdi da je udruživanja bilo, preko nadležnih organa delovati i kazniti sve koji se bave nelegalnim uređenjem tržišta.

Poremećaj na stranim tržištima oseća se i kod nas

Lučić tvrdi da ministarstvo ne može da se bavi cenom maline, dodavši da će se potruditi da se preko nadležnih institucija obezbede isti ulsovi za sve. On napominje da je i na evropskom i svetskom tržištu došlo do određenog poremećaja, a to se, takođe, odrazilo i na Srbiju.

Na državnim organima da spreče tržišne neregularnosti

Na žalbe malinara da otkupljivači uvoze malinu lošijeg kvaliteta i mešaju je sa domaćom, Predrag Lučić kaže da Zakon to ne zabranjuje, dodajući da država posebnu pažnju obraća na kontrolu kvaliteta. Savetnik ministra poljoprivrede je istakao da je namera državnih organa da pokušaju da spreče moguće neregularnost i dosleno sprovedu sve neophodne mere, a vreme će pokazati da li će u tome uspeti.

Foto: engval / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Malina Berba Srbija Ministarstvo Poljoprivreda Vilamet Srpska malina Milutin Živković Cena Predrag Lučić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃