Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapadna Srbija
  • 03.06.2018. 09:00

Malinari počeli proteste - traže cenu od 180 din/kg

Oko 700 nezadovoljnih malinara, iz Zapadne Srbije, okupili su se juče u Prijepolju da bi iskazali nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene maline koja iznosi 100 dinara. Oni su blokirali magistralni put koji od Prijepolja vodi ka Crnoj Gori, a kako kažu protestovaće dok im se ne obeća minimalna cena od 180 din/kg.

Foto: Novosti.rs / A. Rovčanin
  • 4.776
  • 730
  • 0

Oko 700 malinara, iz Zapadne Srbije počeli su juče su Prijepolju proteste nezadovoljni zbog niske otkupne cene maline. Kako navode, a prenosi sajt Vesti Prijepolje, pojedini hladnjačari su im ponudili takozvanu dnevnu cenu od 50- 65 dinara po kilogramu maline. Proizvođač Boban Purić, iz udruženja "Limska dolina", koje okuplja malinare iz Prijepolja, Nove Varoši i Priboja, objašnjava da je takvo dnevno formiranje cena bez mogućnosti izravnavanja do kraja berbe, za proizvođače neprihvatljivo jer vodi do potpunog sunovrata maline.

Na protestu prisutna i policija

Protesti u Prijepolju su počeli mirno obraćanjem predsednika udruženja proizvođača maline iz Ivanjice, Užica, Priboja i Prijepolja. Nakon toga su malinari na kratko seli na magistralu, a onda su krenuli deonicom koja vodi ka Crnoj Gori. Međutim, proteste je pokušala da spreči policija koja je malinarima blokirala dalji prolaz. Novosti, navode da je prilikom pokušaja probijanja policijskog kordona protesta četvoro malinara povređeno.

Traže da im se obrati Aleksandar Vučić

Malinari tvrde da će blokada puta trajati sve dok im se ne obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dok od resornog ministarstva ne dobiju obećanje da ovogodišnja otkupna cena voća neće biti manja od 180 dinara po kilogramu (oko 1,5 evra) jer u suprotnom, kako ističu neće brati malinu. Putnički saobraćaj je usmeren ka alternativnom prvacu kroz grad dok je saobaćaj za teretna vozila obustavljen.

Proizvođači: Sa trenutnom cenom bavljenje malinarstvom nemoguće

Predsednik Udruženja "Limska dolina" Sadik Dizdarević, kaže, a prenosi Radio Slobodna Evropa, da ako sa ovakvom otkupnom cenom, kao i uvođenjem dnevnih cena, proizvođači krenu u branje malina, oni su završili sa malinarstvom. Prošla godina je za njih bila jako loša, a mnogi su se i zadužili u poljoprivrednim apotekama, kupujući sredstva za zaštitu, pa kad se vrati dug i plate berači, nikakav prihod im neće ostati. Dizdarević navodi da je u Prijepolje od maline u poslednjih 5 godina došlo više novca, nego što su doprinele sve vlasti koje su od '90-tih godina bile u toj opštini. Na području Zlatiborskog okruga je pod zasadima malina oko 600 hektara zemlje.

Podrška stiže od udruženja poljoprivrednika iz čitave Srbije

Prema nezvaničnim informacijama, koje prenosi portal Srbija danas, više udruženja poljoprivrednika iz Srbije najavljuje izlazak na ulicu i blokade magistralnih puteva kako bi podržali borbu kolega malinara iz Prijepolja i zapadne Srbije. Poljoprivrednici su besni ne samo zbog loših otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda, te nemogućnosti opstanka u trenutnoj situaciji, već i zbog enormnog rasta cena goriva koje oni više jednostavno ne mogu da plaćaju.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malinari Malina Proizvođači Protest Cena Prijepolje Ivanjica Priboj Užice Limska dolina Sadik Dizdarević Boban Purić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.