Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline 2018.
  • 22.06.2018. 10:30

Malinarstvo: Bledi sjaj crvenog zlata

"Samo da znaš da se ovde malina retko otkupljuje. A kad otkupljuju, onda te ucenjuju. Sve ide u drugu klasu. Cena 80 dinara. Pa ti sad vidi", priča meštanin kome je malina bila jedina šansa da ovu godinu "izvadi".

Foto: Đorđe Simović
  • 3.304
  • 345
  • 0

Kada putujete preko Valjeva i Divčibara, prvo selo na koje ćete naići posle table Zlatiborski okrug je Tometino polje. Proizvođači maline u opštini Požega dele se u dve grupe. Prvu čine oni koji "nemaju problema". Njima je led potpuno uništio malinjake, kao i druge kulture i oni nemaju o čemu više da brinu. Drugi, koje je led zaobišao, a što je slučaj u Tometinom polju - ne znaju šta će sa malinom.

Sva malina odlazi u drugu klasu

Jedna od dve seoske prodavnice je centar kulturnih zbivanja. Kao i u većini sela koja kopne, prodavnica je i kafana. Kako ko naiđe, okrene turu piva. Utapaju probleme alkoholom. Glavna tema okupljenih seljaka: Šta sa malinom?

"Slušaj sinovac, nemoj me tamo pominjati u novinama. Samo da znaš da se ovde malina retko otkupljuje. A kad otkupljuju, onda te ucenjuju. Sve ide u drugu klasu. Cena 80 dinara. Pa ti sad vidi", priča meštanin kome je malina bila jedina šansa da ovu godinu "izvadi". On priča, a ostali potvrđuju.

Malina
Malinu otkupljuju za 80 dinara

I druga proizvodnja u minusu

Pokušali su i sa tovom junadi, i sa proizvodnjom mleka, vrhunski je ovdašnji i sir i kajmak i krompir, pa i šljivovica. U svim proizvodnjama su u minusu. Ono mladih što se nije odselilo, spas pokušava da nađe u turizmu na Divčibarama. Ali i tamo je teško. Jedini koji su koliko-toliko u plusu su lokalni preduzetnici koji proizvode brezove metle i imaju sklopljene ugovore sa gradskim komunalnim preduzećima.

Što je nekad bilo, sad se pripoveda

Srećko Simović (naslovna fotografija) bio je građevinac u mnogim uspešnim preduzećima socijalističke Jugoslavije. S ponosom kaže da je osamdesetih gradio i za Sadama Huseina u Iraku. Ističe da je "bilo dolara k'o šaše". Nekad bilo, sad se pripoveda. Danas penzija mala, nedovoljna. Sa 80 godina pokušava neki dinar da zaradi od maline.

"Pravo da ti kažem, ne znam šta da radim. Danima ne otkupljuju malinu. Pa onda kažu da hoće. Mi odvezemo. Oni zagledaju. Kažu puna vode. Najviše što nude je 80 dinara. A sa druge strane, ne možemo ostaviti neobranu, da istruli. Propašće nam zasadi i ovo malo muke", priča Simović.

Ako se dubro zagledate na fotografiji, u redu iza maline nalazi se kupina. Ovaj domaćin se ne seća da je ikada od otkupljivača za nju dobio bar korektnu cenu.

Borovnica
Da li će borovnica da zameni malinu?

Nije im do protesta, a neće ga ni biti 

Seljaci ispred prodavnice samo konstatuju da su čuli da će biti nekih protesta u petak. Da će malinari ponovo traktorima u protest. Kažu da im nije do protesta, a i koga bi ovde u planini blokirali?! Međutim, o tome takođe ne moraju da brinu. Protesta neće biti. Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je novinarima posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem da je Vlada dala čvrste garancije da će od danas početi kontrolisanje klasiranja maline na teritoriji cele Srbije. Novi sastanak zakazan je za utorak. 

Dok privodim ovo pisanije kraju, loše vesti u vezi sa malinom se smenjuju kao na traci, a poslednja je da je ugledni ariljski malinar i direktor zemljoradničke zadruge "Agro Eko voće" Božo Joković iskrčio hektar malinjaka. Zovem. Javlja se. Kaže: "Istina je". Po glasu znam koliko je sati. Završavamo kratak razgovor u turobnom raspoloženju.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Srećko Simović Božo Joković Tometino polje Cena maline Agro Eko voće


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]