Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 01.06.2022. 10:00

Manji izvoz malina zbog visoke cene, a koliko će tek koštati?

Neke hladnjače planiraju da krenu sa tom cenom, od 350 do 400 dinara, ali oni ne obilaze terene i ne znaju kakvo je stanje sa malinom, ispričao je predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije Dobrivoj Radović. 

Foto: Depositphotos/DedovStock
  • 885
  • 73
  • 0

U prva četiri meseca 2022. godine izvoz maline je za oko 30 odsto manji u odnosu na prosek prethodnih godina, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije

Podaci prikupljeni sa velikih izvoznih tržišta, pre svega Zapadne Evrope gde se najviše prodaje srpska malina, pokazuju da je prodaja maline u lancima supermarketa širom Evrope opala za 20-30 odsto u odnosu na isti period prošle i pretprošle godine, a kao glavni razlog se navodi visoka cena uslovljena veoma visokom otkupnom cenom sveže maline u berbi 2021.

Dolazeća sezona predstavljaće veliki izazov za srpske izvoznike jagodastog voća zbog rasta cena struje, transporta, radne snage i svih ostalih troškova uz veliki gubitak tržišta kako u prošloj tako i u tekućoj godini, ukazali su izvoznici.

Loše stanje u zasadima

Međutim, kako pišu Večernje novosti, ovogodišnji rod maline biće i do 40 odsto manji u odnosu na 2021. godinu. Lanjska suša i loš sadni materijal uzeće danak, pa je stanje u malinjacima daleko od dobrog. I dok pojedini voćari, naročito planinski delovi oko Ivanjice i Arilja, pokušavaju da saniraju štetu od nedavnog grada, deo hladnjačara je izašao sa otkupnom cenom od 350 do 400 dinara za kilogram.

Grad pao u većem delu Srbije - naročito oštećeni ariljski malinari

Iz Asocijacije malinara Srbije poručuju da je cena koja bi pokrila sve troškove primarnih proizvođača - 700 dinara za kilogram "crvenog" zlata.

"Neke hladnjače planiraju da krenu sa tom cenom, od 350 do 400 dinara, ali oni ne obilaze terene i ne znaju kakvo je stanje sa malinom", ispričao je za ovaj medij predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije Dobrivoj Radović

Srbija je malinu izvozila u Rusiju svega nekih sedam do 10 odsto od ukupnog roda. Zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede, ističe Radović, ovo voće sada stiže do rafova radnji u Skandinaviji ali i Japanu. Ove godine, Poljske očekuje solidan rod maline, oko 10 odsto veći od prošlogodišnjeg. Takođe, i pored trenutne krize, podaci o rodu maline u Ukrajini pokazuju da će biti solidna godina.


Tagovi

Cena maline Rod maline Izvoz maline Dobrivoj Radović Privredna komora Srbije Oštećeni zasadi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...