• Voćarstvo
  • 24.06.2019. 14:00
  • Mačvanski okrug, Loznica

Mile Karapandžić radom u voćnjaku ispunjava penzionerske dane

Iako u penziji, Mile Karapandžić radi punom parom u svom voćnjaku. Najviše ljubavi i energije ulaže u vinovu lozu ali rezultati ne izostaju ni u drugim voćnjacima. "Radi se mnogo, a otkupne cene su nekih godina poražavajuće, međutim niko me ne tera, radim ovo sa uživanjem", tvrdi Mile.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 239
  • 60
  • 0

Odlazak u penziju pre više od dvadeset godina za Mileta Karapandžića nikako niije značilo prestanak rada. Na svom imanju od jednog hektara u Novom Selu, nadomak Loznice, napravio je mali raj i zasadio vinovu lozu, višnje i šljive kao osnovne kulture ali tu su i stabla trešanja, kajsija, nektarina, ribizli, da se zaslade unuci kaže Mile.

Raj za uživanje za sve koji dođu ali on sa svojom porodicom više radi, jer vremena za odmor nema mnogo.

Vinova loza prva ljubav

Voćarstvo je njegova velika ljubav ipak, najviše vremena i energije posvećuje vinovoj lozi: "Ovo je kraj gde se loza gajila od davnina, valjda joj padine planine Cer i klima odgovara. Vinograd sam podigao pre 27 godina i s obzirom da je njegov eksploatacioni vek oko 30 godina, prošle jeseni rešio sam da ga podmladim. Odradio je svoje, davao odlične prinose i kvalitet grožđa i zahvaljujući njemu ljudi iz okoline znaju za moje vino pre svega, jer sam uglavnom prerađivao grožđe," veli Mile. 

Po njegovim rečima došlo je vreme za obnovu i pored glavne sorte hamburg, probao je i nekoliko novih po preporuci stručnjaka pre svega sortu viktoriju od belih, koja traži manje tretiranja. "Težim da što manje koristim hemiju, samo tamo gde moram," kaže Mile.

Jedan je od retkih starijih voćara koji poštuje voćarsku struku više od svega jer kako tvrdi, iako je dugo u ovom poslu nije se školovao za njega i svake godine nešto novo nauči ali ima puno poverenje u ljude sa kojima sarađuje, pre svega poljoprivrednu stručnu službu iz Loznice ali i inženjere zaštite bilja po čijoj preporuci i tretira svoje voće.

Pored glavne sorte hamburg, probao je i nekoliko novih po preporuci stručnjaka

Prodaja vina opala 

Svaka godina je priča za sebe, a s obzirom na problematično proleće, svo voće kod Karapandžića je u odličnom stanju, sem što vegetacija kasni i do sedam dana, jer je vinova loza tek počela da cveta ali Mile tvrdi da smanjenja prinosa zbog toga sigurno neće biti. Od vina je nekada lepo zarađivao ali poslednjih godina prodaja slabije ide i zato se Mile preorjentisao na proizvodnju stonih sorti.

"Pravim ja vino još uvek ali manje količine, imam par stalnih mušterija i naravno za svoje potrebe. Sad sam se bazirao na stone sorte mada i tu nekih godina imam problam sa prodajom jer uglavnom se cena kreće oko sto dinara ali ljudima je i to mnogo. Platežna moć je sve slabija i uvek se kupuje ono što je jeftinije, niko više ne gleda kvalitet ali eto proda se nekako," pojašnjava Mile.

Zasad šljive kakvog nema u okolini 

Pored vinove loze, Mile je ponosan i na svoj zasad šljiva koje su ove godine rodile odlično. Iako je ovo šljivarski kraj, novih zasada je sve manje, a onih gde se primenjuje puna agrotehnika mogu se nabrojati na prste jedne ruke, jer mnogi misle da je dovoljno samo posaditi šljivu.

"Mi smo svake godine pa i ove odradili punu agrotehniku i zato nam se to i vraća u rekordnim prinosima. Komišije se žale da je kod njih rod prepolovljen ove godine i da neće imati ni za džem. Čačanska rodna i stenlej su kod mene najviše zastupljene a zasadio sam i dve nove sorte, koje su prošle godine rodile prvi put i to veoma dobro, valor i jubileum. Krupne plodove daju i imaju odličnu količinu šećera."

Šljiva kao i svo drugo voće u Srbiju nekih godina ima potpuno neisplativu otkupnu cenu i prema Miletovim rečima prošle godine sav rod je završio u rakiji. On ima svoje kazane i rakiju lako proda ali zbog cene, ljudi sve manje ulažu u svoje zasade, ne obnavljaju ih a u marketima se prodaje šljiva iz uvoza, što je kako kaže - nedopustivo za Srbiju.

"Cena od 30 do 40 dinara bila bi dobra, a devet dinara je već ponižavajuće. Ali eto šljivu bar možemo da preradimo u neki finalni proizvod i da se nadamo da ćemo i njega prodati," ističe Mile.

Prošlogodišnji rod šljive, završio u rakiji 

Trenutno se bere višnja: Problemi sa otkupljivačima

Posla uvek ima, trenutno su okupirani berbom višanja. 150 stabala oblačinske višnje dobro je rodilo. Manje nego prošle godine ali sada je krupnija pa računa da će prinos biti oko tri tone. Višnju uglavnom prodaje na malo stalnim mušterijama i oni uglavnom prave sok i slatko. Tako proda i više od tonu, vozi čak i u Ljuboviju.

"Problem je sa otkupljivačima koji krenu sa lepom cenom. Recimo prošle godine 70 dinara i to je odlično, ja bih po toj ceni dao sve količine koje imam, ne bih se mučio i razvozio ljudima po kućama ali oni su prošle godine kod nekog proizvođača našli crvljivu višnju i sve ostale plodove koje smo donosili onu su svrstali u drugu klasu gde je cena bila 35 dinara," kaže on.

Kada se kako kaže sabrao, branje je izašlo 22 dinara tako da je višnja prošle godine bila 13 dinara. "Smešno i potpuno neisplativo. Jedne godine sam svu višnju ispekao u rakiju, tad je cena bila 11 dinara a branje 9 dinara. Kako je krenulo i ova godina biće ista. Trenutno je višnja 40 dinara." 

Sledeće godine proširenje šljivika 

I pored problema, koji se uglavnom odnose na otkupne cena voća, jer proizvesti kvalitetno grožđe, šljivu ili bilo koje drugo voće, je još i najlakše, Mile se ne predaje. Zahvaljujući složnoj porodici, a pre svega sinu i snaji u planu je proširenje šljivika sledeće godine. 

Mile Karapandžić 

"Da mi nije sina i snaje, ne bih imao ni upola ovoliko voća. Oni imaju stalna zaposlenja ali kad je neki veći posao, recimo berba svi dolazimo i radimo. Ne može da se stigne, ma koliko ja voleo ovo da radim. Ovde sam od marta do decembra kada se vraćam za Loznicu, a moja Milica i ja ovde radimo svaki dan. Ona čak sadi i baštu i cveće, kosi travnjak oko kuće. Umorimo se mnogo ali opet bolje mi je i to nego da sedim. Nisam tako naučio uostalom niko me ne tera da ovo radim. Zaista sve radim sa uživanjem," tvrdi ovaj energični penzioner.


Foto prilog


Tagovi

Voćarstvo Vinova loza Uzgoj šljive Uzgoj višnje Otkupna cena Novo selo Loznica Mile Karapandžić


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Jelena Gajić Đokić

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi