Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 13.01.2018. 08:30

Mraz nakon toplih dana može ugroziti voćke

Najugroženije je koštičavo voće, jer je ono najosetljivije.

Foto: Steve Yeaman / Flickr
  • 864
  • 85
  • 0

Jugoslav Azdejković, iz Đurevca, jedan je od najvećih proizvođača šljive u topličkom kraju, čiji se šljivik prostire na površini od 11 hektara. Ovih dana pažljivo prati vremenske prilike, zato što mu je prošlogodišnji kasni prolećni mraz uništio sav rod.

On tvrdi da visoke temperature, neuobičajene za januar u Srbiji, nisu uticale na ovogodišnji zasad voća i dodaje da razloga za brigu trenutno nema, jer su pripreme voćnjaka za zimu na vreme obavljene. Zemljište je pođubreno, jesenje prskanje i zaštita voćki urađeni, pa se nada da neće biti neprijatnih iznenađenja.

Najviše ugrožene koštičave voćne vrste

Kako prenosi RTS, u nebo gledaju i voćari u ariljskom kraju i čačanskom kraju. Tomislav Jelić, iz Miokovaca, na 6 ha gaji jabuke, kajsije, kruške i višnje. Taj voćar svoj zasad svakodnevno obilazi i napominje da u njemu nema bitnih promena. Jelić objašnjava da su najviše ugroženo koštičavo voće jer je ono najosetljivije. Te voćne vrste imaju najmanji period zimskog mirovanja, pa bi do kraja januara trebale da pokažu efekte, koje su izazvale visoke temeperature. On naglašava da eventualno pokretanje vegetacije u ovo doba godine ne bi bilo dobro za voćke.

Toplo vreme još nije ugrozilo voće

Milojko Ćirjaković, voćar iz Virova, tvrdi da će trenutna visoka temperatura kod maline i jabuke prouzrokovati vegetaciju i da će rani mrazevi, u ariljskom kraju, skinuti rod kao prošle i pretprošle godine. S druge strane stručnjaci smatraju da toplo vreme nije ugrozilo voće zato što, zahvaljujući dugim i hladnim noćima, još nije krenula vegetacija. Sa tim je saglasan i direktor Instituta za voćarstvo u Čačku - Milan Lukić. On objašnjava da negativne posledice mogu nastupiti ako visoke temperature potraju, pa nakon njih nastpi naglo zahlađenje i niske temperature. Tada može da dođe do izmrzavanja, prvenstveno koštičavih vrsta voćaka.

Sneg i minusi u drugoj polovini januara?

Lukić preporučuje voćarima da iskoriste ovaj relativno topao vremenski period da završe rezidbu voćaka, koštičavih, jabučastih i svih drugih s obzirom na to da se može očekivati da kasnije vremenske prilike ne dozvoljavaju završetak tih operacija. Na kraju treba reći i to da se zima ne predaje, jer će prema prognozama meteorologa, u drugom delu januara, biti snega i nižih temperatura i tokom dana, a to voću i te kako odgovara.

Foto: Steve Yeaman / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Voće Voćarstvo Srbija Arilje Čačak Toplički kraj Jabuke Maline Koštičavo voće Jabučasto voće Mraz Visoke temperature Agroklub Milan Lukić Instituta za voćarstvo Jugoslav Azdejković Đurđevac Tomislav Jelić Miokovac Milojko Ćirjaković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u