Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadinac voćar
  • 27.07.2015. 16:00

Na jednoj jabuci zarađuje njih šestoro!

Voćar iz Blaznava smatra da na jednoj jabuci zarađuje bar njih šestoro koji nemaju nikakve veze sa teškim radom u voćnjaku. Kada bi mogao da proda jabuku bez posrednika veruje da bi mu ostalo bar deset dinara više koje bi uložio u razvoj proizvodnje.

  • 409
  • 264
  • 0

Miroslav Pavlović iz sela Blaznava kod Topole Kragujevačke, od kad zna za sebe živi i radi na poljoprivrednom gazdinstvu svojih predaka. Ovaj Šumadinac gaji voće na 10 hektara zemlje i godišnje proizvede oko 30 vagona voća, bez ijednog dinara državne pomoći. Najviše ga boli što na jednoj jabuci, kaže, zarađuje bar šestoro njih koji nemaju nikakve veze sa teškim radom u voćnjaku.

"Kad bih mogao svoju jabuku da prodam bez posrednika, ostajalo bi mi bar deset dinara više koje bih uložio u razvoj proizvodnje. Ovako, gajba prođe kroz bar šest ruku. Svi oni, ni krivi ni dužni, zarađuju na mojim leđima. Od sitnih profitera, švercera, preprodavača...Država nam nije omogućila garantovane cene, a o subvencijama nema ni govora. Evo, recimo u Poljskoj, država dotira proizvođaču 10 centi za svaki kilogram jabuke", kaže Miroslav.

Izlazak na tržište je skup i zahteva poštovanje strogih pravila

Miroslav Pavlović
Miroslav Pavlović gaji voće na 10 ha zemlje

Gazdinstvo Pavlovića u centru Šumadije, da bi prodalo voće mora da poštuje stroga pravila, kako bi roba uopšte izašla na tržište. A to košta. Voćka, dodaje naš sagovornik, mora da prođe inspekcije i kontrole da bi zadovoljila standarde Evropske Unije, od pravilnog đubrenja, navodnjavanja, prihrane, zaštite od bolesti. O tome vodi računa agronom koji ih savetuje, a onda još i troškovi za naftu, mehanizacija se podrazumeva.

"Za sve to moram sam da se pobrinem i finansiram. To danas mogu, ali samo zahvaljujući dobrom poslovanju šest generacija koje su učestvovale u formiranju imanja, počev od mog čukundede. Verovatno je i on shvatio da o seljaku niko ne vodi brigu. Evo primera. Ministarstvo je davalo neka podsticajna sredstva. Konkurisao sam za navodnjavanje kap po kap za voćnjak od devet hektara. Za projekat sam dao 2.000 evra da bi mi odobrili 18.000. Oni su to odbili, žalba se negde zagubila i na kraju - nikom ništa! Za te pare koje sam dao za projekat, mogao sam da kupim pumpu", pojašnjava Miroslav.

Zbog štete u hladnjačama polovina roda

Miroslav Pavlović sa suprugom
Na gazdinstvu Pavlovića

radi i supruga i sin sa porodicom

Voćare, kao i sve one koji se bave poljoprivredom na otvorenom prostoru, muče i ćudi prirode, pred kojom je često nemoćan. On i njegova supruga Ljiljana, koja radi sa njim na imanju, kao i sin Jovan sa svojom porodicom, prošle godine pretrpeli su ogromne gubitke, zbog čega je u hladnjače smeštena tek polovina planiranog roda.

Poplave i grad naplatili danak

"Prošle godine smo imali poplave, a onda je na kraju došao još i grad. Desetine hiljada evra je potrebno da se iznad voćnjaka postave protivgradne mreže kako bismo zaštitili rod. Za nekoliko minuta nestalo je sve što smo radili, a možda je moglo da se spase kojom protivgradnom raketom više. Ne mogu da shvatim da za sve ima para, a nema za tako važne projekte kao što je protivgradna zaštita. Na kraju su pojedini poljoprivrednici skupljali novac kako bi sami kupili rakete protiv grada", dodaje ovaj voćar.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Šumadinac Voćar Jabuka Topola Poplave Protivgradne rakete Navodnjavanje Hladnjača Štete Subvencije Garantovane cene Inspekcije Kontrole Podsticajna sredstva


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u