Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 16.07.2022. 16:30

Najjeftinija malina u Arilju - rezultat monopola hladnjačara?

Dok malinari većaju, hladnjačari u Arilju i Ivanjici pri otkupu plaćaju 510 dinara, u Kosjeriću ali i širom Mačvanskog i Kolubarskog okruga - cena je 610 do 620 dinara.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.419
  • 164
  • 0

Primera radi, u Kosjeriću kilogram vilameta hladnjačare košta 610 dinara, dok u Arilju otkup uveliko traje, ali po ceni nižoj za čak 100 dinara.

"Apsurdno je da je u Arilju, odakle dolazi oko 40 odsto roda, cena niža nego u Kosjeriću, a dalji plasman je isti", kaže predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović za Večernje novosti i dodaje da će održati skupštinu udruženja i ako se obećanje o izjednačavanju cena ne obistini, ići će u proteste. 

Dok malinari većaju, hladnjačari u Arilju i Ivanjici pri otkupu plaćaju 510 dinara, u Kosjeriću ali i širom Mačvanskog i Kolubarskog okruga - cena je 610 do 620 dinara.

Dogovori na sastanku hladnjačara i izvoznika?

Nedavno je u intervjuu za Danas, Radović naveo da je to "rezultat monopola pojedinih hladnjačara i izvoznika dogovorenog na sastanku, pre nekoliko dana u Arilju".

Međutim, hladnjačari u Arilju, neskloni da se javno oglase pod imenom i prezimenom, tvrde da "nema nikakvog monopola, već da se malina u ariljskom kraju otkupljuje po akontnim, a u drugim područjima po dnevnim cenama", piše ovaj medij.

Prošlogodišlja cena bila je, podsetimo, od 420 do 450 dinara. Ovogodišnju višu cenu "pojela" je hemija koja je poskupela za 50 do 70 odsto, kao i viša cena goriva i nadnica za berače u odnosu na 2021. godinu.

Manji rod, ali bolji kvalitet

Srbija je i dalje svetski lider u proizvodnji "crvenog zlata".

"Kao što je prognozirano, naš rod će biti za oko 30 odsto manji od očekivanog zbog vremenskih neprilika, ali je kvalitet zasada bolji nego lane", ističe za novosti Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.


Tagovi

Cena maline Akontna cena Dobrivoje Radović Crveno zlato Rod maline


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...