Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nektarina
  • 30.08.2021. 14:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Nektarina uprkos suši kvalitetnog roda, cena 100 dinara za kilogram

Kad se sve sabere i oduzme reklo bi se - dobra godina za nektarinu u selima oko Topole. Međutim, voćari osim sa mrazom i sušom imaju problema i sa nalaskom kvalitetne radne snage.

Foto: Depositphotos/htanak
  • 258
  • 163
  • 0

Da bi dobili kvalitetan plod voćari moraju da ulože dosta novca, znanja, truda i mukotrpnog rada. Nakon berbe, obično se sve stavi da papir i donese procena kakva je godina bila, a obzirom da je poljoprivredna proizvodnja fabrika pod otvorenim nebom, svake godine prinos je neizvestan. Nektarina se smatra za jednu od zahtevnijih voćnih vrsta koja je izuzetno osetljiva na spoljašnje uticaje i traži dosta ulaganja. 

"Rod je dosta umanjen u odnosu na prethodnu godinu za nekih 30-40 odsto zbog mraza. Najveći problem je radna snaga, koje trenutno nema i koja je sve lošijeg kvaliteta jer su mahom ostali stariji ljudi koji više nisu za taj posao. Cena nektarine je ove godine zadovoljavajuća kao i kvalitet s obzirom da je bila ogromna suša ali smo sistemom za navodnjavanje uspeli da izguramo odličan kvalitet", kaže Vladimir Pantelić iz sela Blaznave kod Topole i dodaje da su ulaganja su sve veća i veća jer su preparati poskupeli za 30-40 odsto, đubrivo i nafta za oko 25 odsto a radna snaga za oko 30 odsto, tako da su ove cene realne za ekonomsku isplativost ove proizvodnje.

Kako nam je dalje rekao, cena plodova se ove godine za prvu klasu kretala od 70 do 90 dinara, dok je nadnica za radnike sezonce koštala između 2.900 i 3.200 dinara.  

Cena od 100 dinara zadovoljavajuća

Sa druge strane, u susednom selu Vinča voćar Mihailo Đorđević i više je nego zadovoljan ovogodišnjim prinosom i cenom, pa planira i proširenje zasada. 

https://cdn.agroklub.com/upload/images/image/nekatrina.jpg
Cena nektarine je ove godine zadovoljavajuća kao i kvalitet

"Berba je protekla dobro, kvalitet je odličan, lepo je rodila. Gajim nektarinu na 70 ari, sortu amiga i planiram da proširim na još 40. Sve je otišlo za izvoz po ceni od 100 dinara, tako da sam prezadovoljan", kaže nam Đorđević. 

Sortu kaldezi mnogi smatraju najboljom, plod je srednje krupan do krupan, okruglastog oblika. Pokožica je žute boje, ali je većim delom prekrivena sjajnim crvenilom. Meso je sočno, aromatično, beličaste boje. Sazreva u drugoj polovini jula meseca, a rađa dobro i redovno. Što se tiče sorte orion, odlikuje je plod srednje krupan, žute boje, veći deo pokožice prekriven je sjajnim crvenilom. Meso se lako odvaja od koštice, žute je boje, aromatično i dobrog kvaliteta. Sazreva krajem jula i odlično rađa. Izuzetne je transportne sposobnosti. Sorta amiga zri početkom avgusta, karakteriše je dobra rodnost, a prosečna težina ploda je 230 grama. 

Lekovita svojstva  

Ovi sočni niskokalorični plodovi mogu se pohvaliti izuzetno velikim brojem nutrijenata. Prepuni su vitamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina). Odličan su izvor minerala kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i fosfora. Imaju visok udeo vlakana, kao i brojnih antioksidanasa. 

Štiti zdravlje srca i krvnih sudova. Visok udeo antioksidanasa sadržan u nektarinama jača imunitet i povećava odbrambenu sposobnost organizma. Zbog visokog udela vlakana, ovo voće može biti odličan saveznik u održavanju zdravlja probavnog sistema. Inače je niskokalorično i idealno za dijetu. 


Povezana biljna vrsta

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene i... Više [+]

Tagovi

Nektarina Mihailo Đorđević Cena Prinos Mraz Vladimir Pantelić


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!