Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 13.06.2020. 07:30

Nestabilno tržište malina, kupina i ribizle

I dok su maline i kupine još donekle našle put do maloprodaje, za ribizlu je virus korona bio poguban jer je zatvaranje restorana onemogućilo njihov plasman. 

Foto: JumpStory
  • 573
  • 44
  • 0

Trenutno stanje na tržištu malina, kupina i crne ribizle prema podacima koje je objavila freshplaza, nije obećavajuće. Iako je potražnja čak i zadovoljavajuća, ponuda je oskudna, a cene idu u nebo. I dok su maline i kupine još donekle pronašle put do maloprodaje, za ribizlu je virus korona bio poguban jer je zatvaranje restorana onemogućilo njihov plasman. 

U Holandiji stabilno tržište malina, a Francuska uvozi iz Španije i Portugala

U Holandiji je berba u toku, a kako tvrdi trgovac bobičastog voća, za malinama je potražnja velika i one imaju stabilne cene, dok je tržište kupina nepredvidivo, a cena ima svakakvih. U Belgiji se pak proizvođači žale na crvenu ribizlu čiji je plasman najviše stradao zbog zatvaranja restorana, dok je ponuda kao i potrošnja drugog bobičastog voća na jednakom nivou. 

Što se tiče Francuske, od aprila sve maline koje se nalaze u trgovinama širom zemlje uvezene su iz Španije i Portugala, a ove portugalskog porekla su posebno popularne zbog svog ukusa i veličine. Iako su prve tri sedmice za trgovce kao i proizvođače bile teške, situacija se sada popravlja pa bi uskoro i tamo trebalo da započne berba.

U Nemačkoj berba krenula nešto ranije, ali je snabdevenost jako mala

Prve maline iz plastenika na policama supermarketa već su mogle da se nađu 25. maja, što je neuobičajeno jer inače nisu mogle da se kupe do početka juna. 

Velika razlika otkupne i prodajne cene jagode - proizvođači najviše na gubitku?

"Prodaja je dobra, ali je ponuda slaba. Trgovinske cene su takođe na visokom nivou zbog povećanih troškova u proizvodnji. Osim naših, domaćih, na policama mogu da se nađu kupine i maline iz Holandije i Portugala“, rekao je jedan od trgovaca na veliko i dodao kako bi ovo sušno vreme u Nemačkoj moglo da deluje i na prinose ostalog voća. 

Poljska se, sa druge strane, suočila sa problemom radne snage. Iako je prinosa bilo dovoljno, poljoprivrednici nisu imali ljude koji bi mogli da ih beru. Takođe, mnogi Poljaci su odlazili i još uvek odlaze samo jednom sedmično u kupovinu, što negativno utiče na prodaju bobičastog voća. Cene domaćih i uvezenih malina su tako pale za 12,5 odsto. Ova država obično proizvodi između 105.000 i 129.000 tona malina na oko 29.000 hektara. 

U Italiji ribizle u skladištu, a španske proizvođače ubija jaka konkurencija 

Sezona sicilijanskih malina privodi se kraju, dok se u Kalabriji, Bazilikati i Veneciji nastavlja, a uskoro će započeti u Trentinu i Južnom Tirolu. Cene kupina i malina se nisu mnogo promenile tokom pandemije, a prosečne iznose 13-14 evra/kg na tržnicama u Veroni. 

"Kvalitet voća je jako dobar zbog temperaturnih razlika između dana i noći. Potražnja za domaćim je takođe bila velika pa su cene bile slične onima od prošle godine", tvrdi italijanski proizvođač.

Evropskom tržištu nedostaje trešanja, a sezona tek krenula

Istovremeno, crvena ribizla je "zapela" u skladištima.

"Kada je započela kriza, mnogi uvoznici su napunili svoja skladišta uvezenim ribizlama iz Čilea, međutim, potražnja je pala i sada je na tržištu prevelika ponuda, a domaće još i nisu došle", pojašnjava trgovac.

Španska berba malina započela je malo ranije u odnosu na protekle godine. Cene su pod velikim pritiskom, a izvoz im, kako tvrde proizvođači, otežavaju Portugal i Maroko koji su im postali veliki konkurenti.


Tagovi

Tržište Prodaja Cena Potražnja Bobičasto voće Tržište malina Tržište kupina Tržište ribizli Konkurencija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.