Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 15.12.2021. 14:00

Nikad viša cena maline, ali primetan pad proizvodnje - šta kažu izvoznici?

Pad proizvodnje posledica je nepovoljnih vremenskih prilika, opšteg stanja zasada malina, kvaliteta sadnog materijala, deficita stručnog kadra i nedostatka sezonske radne snage, ali i načina primene agrotehničkih mera i nekontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja. 

Foto: Depositphotoss/Scruggelgreen
  • 424
  • 108
  • 0

Ovogodišnji rod maline procenjuje se između 80.000 i 90.000 tona, 2021. godinu obeležila je najveća otkupna cena do sada, koja se u zavisnosti od područja uzgajanja kretala između 400 i 450 dinara po kilogramu, povećana je vrednost izvoza, ali se malinari suočavaju sa velikim izazovima među kojima su primetan pad proizvodnje i manji obim poslovanja, istaknuto je na sastanku Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća u Privrednoj komori Srbije

Pad proizvodnje posledica je nepovoljnih vremenskih prilika, opšteg stanja zasada malina, kvaliteta sadnog materijala, deficita stručnog kadra i nedostatka sezonske radne snage, ali i načina primene agrotehničkih mera i nekontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja. 

Tokom 2021. i 2020. godine, kako objašnjavaju prerađivači i izvoznici maline, u svetu je izražen značajan deficit kako ovog, tako i ostalog jagodastog voća, koji je prevashodno uslovila ogromna potražnja izazvana pandemijom Virusa korona i znatno umanjen rod u ostalim zemljama koje se bave ovom proizvodnjom.

Naše maline najviše se jedu u Zapadnoj Evropi

Za deset meseci tekuće godine malina je iz Srbije izvezena u vrednosti od 290 miliona evra za razliku od 2020. godine kada je za isti period vrednost izvoza iznosila 215 miliona evra. I dalje su vodeća izvozna tržišta za srpsku malinu Nemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i SAD, gde se ove godine postiže znatno veća cena nego u evropskim zemljama.

Na sastanku je posebno istaknuto da je ovogodišnji rast cena prema kupcima u inostranstvu doveo do manjeg obima poslovanja, pa čak i do gubitka stalnih kupaca, što se može negativno odraziti na potražnju u narednoj godini, jer su se neki kupci opredelili za druge vrste voća, pre svega prerađivački sektor.

Kompanije koje su učestvovale na sastanku, a istovremeno su najveći izvoznici maline iz Srbije, jedinstvene su u stavu, da je neophodno najpre utvrditi realne površine pod zasadima maline kao i količine koje se proizvode na godišnjem nivou. Ova godina je ukazala da treba posvetiti posebnu pažnju načinu planiranja proizvodnje u narednoj godini kako bi se blagovremeno pripremili na moguće situacije koje mogu nastati iz aktuelnih nedostataka i visokih cena đubriva, rasta cene energenata, radne snage i ostalih inputa ne samo u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji već i u preradi, pakovanju, ali i transportu robe.


Tagovi

Proizvodnja maline Cena maline Izvoz Izvoznice Proizvodnje površine Sadni materijal


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u