Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine voća
  • 01.04.2023. 16:30

Obratite pažnju na lisne vaši i grinje - kada obaviti prskanje?

Štetočine se nalaze na naličju lišća, a listovi menjaju boju, zatim se suše i opadaju. Odgovara im toplo i suvo vreme.

Foto: Bojan Kecman
  • 951
  • 64
  • 0

Hladnije vreme poslednjih dana usporilo je razvoj jaja lisnih vaši (Aphids) koja su položena ranije u odnosu na prošlu godinu. Čim prođe cvetanje voćari bi trebalo da tretiraju stabla preparatima koja će da spreče njihov i razvoj grinja. Jaja su položena i štetočine samo čekaju povoljan trenutak za završetak razvoja.

Uostalom, vegetacija je ove godine poranila za dve do tri nedelje u odnosu na lani. Upravo su prošle godine voćari morali da odrade više tretmana jer su uslovi bili idealni za razvoj lisnih vaši i posle cvetanja, posebno šljiva, kada je usledio masovan napad štetočine pa u mnogim slučajevima jedan tretman nije bio dovoljan za zaštitu.

Tretman obaviti tokom cvetanja

Dakle, čim prođe cvetanje voćaka, a može i u cvetanju, treba uraditi tretman protiv vaši, a po potrebi, moguć je još jedan, sedam do 10 dana posle.

Lisne vaši dovode do uvijanja i propadanja listova

Zbog smanjene ponude u poljoapotekama, odnosno zabrane upotrebe neonikotinoida, a najviše upotrebljavani su oni na bazi acetamiprida, koji su zabranjeni od ove godine i u Evropskoj uniji i kod nas, izbor je pao na svega nekoliko insekticida. O izboru voćari bi trebalo da se konsultuju sa stručnjacima u apotekama ili svojim savetodavcima.

Lisne vaši sišu sokove na mladom lišću, dovode do uvijanja i propadanja listova.

I grinje prete

Crveni voćni pauk, Panonychus ulmi i koprivina grinja, Tetranychus urticae, najčešće su grinje koje napadaju voće. Reč je o ozbiljnoj pretnji, posebno za mlade listove koji mogu da se osuše odmah u početku razvoja i neposredno nakon završetka cvetanja.

Među najefikasnijim su sredstva na bazi abamektina

Zato je od velike važnosti obaviti prskanje pre početka cvetanja sa bakarnim sredstvima i mineralnim uljima, a ako nije odrađen taj tretman, poslednja šansa je nakon završetka cvetanja, sa akaricidima koji mogu da se kupe u poljoprivrednim apotekama. Među najefikasnijim su sredstva na bazi abamektina.

Štetočina se nalazi, kao i lisne vaši, na naličju lišća, a listovi menjaju boju u narandžastu, crvenu, na kraju u smeđu, što dovodi do sušenja i opadanja. Odgovara im toplo i suvo vreme.


Tagovi

Lisne vaši Grinje Acetamiprid Neonikotinoidi Akaricidi Koprivina grinja Crveni voćni pauk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.