Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa malina
  • 06.07.2015. 13:30

Oprez - "noćni berači" u krađi malina!

U ariljskom kraju, najpoznatijem malinogorju Srbije, noćni su berači krenuli u "akciju" krađe malina. Lopovi su vešti i dobro organozovani, a policija im još nije ušla u trag. Vlasnici malinjaka planiraju da pojačaju noćne straže.

Foto: depositphotos.com
  • 886
  • 212
  • 0

Ovogodišnja otkupna cena malina od 205 dinara po kilogramu, privukla je noćne berače u ariljskom kraju, najpoznatijem malinogorju Srbije. Kako bi se zaštitili od veštih lopova, vlasnici malinjaka organizovali su obezbeđenje i stražu.

To nije novina, kaže Milovan Stojković, koji je u 40 ari malinjaka investirao puno, kako bi imao dobar rod. A da je dobro rodilo, svedoče i drveni direci, kojima je morao da podupre sadnice malina, kako se ne bi polomile. Međutim, podupirači mogu da posluže i u druge svrhe.

Aleksandar Stojković
Aleksandar Stefanović, noćni čuvar malinjaka

koji je od lopova dobio udarac kocem u glavu

To je najbolje na svojoj glavi osetio Aleksandar Stefanović, koji je došao iz Aleksinca u Arilje, kako bi sezonski posao iskoristio da zaradi za letovanje. Mislio je da će lakše zaraditi kao noćni čuvar malinjaka, nego berbom po jarkom suncu, ali ga je od toga dobro zabolela glava. "Hodao sam ovim redom i kada sam izašao neko me je udario kocem u predelu glave i ja sam tu pao. Ležao sam jedno pet do deset sekundi. Taman kada sam se osvestio i pokušao da upalim lampu, on je pobegao ovim drugim redom nagore", priča ovaj dvadesetogodišnjak.

Došlo je vreme da u njivi stradaš od lopova

Malinjak Stojkovića
Malinjak Stojkovića

Milovan Stojković kaže da je došlo vreme da možeš da stradaš u njivi od lopova, koji su vešti berači dodaje Desko Stojković. "Sve je to organizovano, sa mobilinim telefonima dovezu se autom, druga ekipa odrađuje malinjak. Kada to odrade, prva ekipa ih sačekuje i odvoze tu malinu, izjutra rano je predaju hladnjačarima, ili dilerima kojih sada ima mnogo pored puta na divljim otkupnim mestima".

Stojkovići su imali sreću, jer je lopov pobegao, ali je nedaleko od njih poharan malinjak bračnog para koji, zbog lošeg roda, za berbu nije mogao da angažuje sezonce.

Snežana Mutavdžić
Snežana Mutavdžić

godišnji odmor provodi u malinjaku

Snežana Mutavdžić koristi godišnji odmor u malinjaku. Iako je rukovodilac kontrole kvaliteta u metalskom preduzeću, dodatni prihod je preko potreban: "Nismo u stanju da preživimo od bednih plata, pa se bavimo ovim poslom. Ja sam inače diplomirani mašinski inžinjer na tuđoj zemlji, sa rentom i još dođu otimači. Ove godine nismo mogli da angažujemo berače, jer je rod umanjila prošlogodišnja poplava, ove godine grad, a evo sad imamo i lopove", žali se Snežana.

Policija lopovima još nije ušla u trag

Lopovi su vešti i dobro organizovani, policija im za sada nije ušla u trag, a oni koji se bave otkupom nemaju vremena da se bave poreklom voća. Zbog toga vlasnici malinjaka planiraju da pojačaju noćne straže. Poreska policija započela je kontrolu, a da li će to uplašiti lopove iskusiće vlasnici malinjaka, koji su u neposrednoj blizini magistralnih puteva.

Foto: depositphotos.com; Sainanirtu


Tagovi

Ariljski kraj Krađa malina Lopovi Milovan Stojković Aleksandar Stefanović Desko Stojaković Malinjaci Snežana Mutvadžić Noćne straže Zaštita od lopova Noćni berači


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.