Gajenje kupine na organski način je vrlo jednostavno i odlikuje se dugim rasponom sazrevanja plodova - i do 40 dana.
Gajenje kupine se sve više širi, zbog obilne rodnosti i visoke rentabilnosti. To posebno važi za organsku kupinu, jer se sveži plodovi i njene prerađevine lako i povoljno unovčavaju na domaćem i stranom tržištu.
Kupini odgovaraju topli krajevi, blagi nagibi i dovoljno vlage. Podnosi različite tipove zemljišta, ali ne podnosi visok sadržaj kalcijuma u zemljištu, kao ni predele koji su jako vetroviti. Uspeva do nadmorske visine od 600 metara.
Gajenje kupine na organski način je vrlo jednostavno i odlikuje se dugim rasponom sazrevanja plodova - i do 40 dana. Sorte koje se preporučuju za ovakav uzgoj su: tonfriI, loh-nes, čester, tornles, karaka blek, helen, loh taj. Razmaci sadnje moraju biti malo veći u odnosu na konvencijalnu proizvodnju.
"Za meliorativno đubrenje u organskoj proizvodnji treba se obezbediti oko 40 t/ha kompostiranog stajskog đubriva. Kupinu pripremamo za zimu tako što đubrenje ne sme da bude preterano, a sa navodnjavanjem treba prestati u septembru. Otpornost izdanaka na zimske niske temperature ćemo povećati ako krajem septembra kupinjak prskamo bordovskom čorbom. Ukoliko smo kupinjak dobro pripremili za zimu, izdržaće temperature do -20 stepeni", objašnjava dipl.ing. Snežana Janjić.
Kupina je otporna na bolesti i štetočine. Brzo stupa u rod - punu rodnost dostiže u trećoj godini, a prinosi u organskoj proizvodnji mogu biti oko 10-15 t/ha. Rađa redovno, a njeni plodovi imaju veliku hranjivu ,tehnološku i dijetetsku vrednost.
"Nedostatak kod kupine je što su plodovi osetljivi prema truljenju, zatim prema transportu. Za berbu kupine bi sve trebalo da bude pripremljeno unapred", ističe Janjićeva.
Foto: Đorđe Simović
Izvori
Tagovi
Autorka