Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 10.06.2019. 15:00

Otkupljivači ponudili cenu maline od 100 dinara

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović kazao je da su otkupljivači ponudili cenu od 100 dinara po kilogramu tog voća, što je neprihvatljivo, i pozvao predstavnike vlasti da spreče takvu ucenu.

Foto: Bigstockphoto/Ashtray
  • 2.726
  • 763
  • 0

Prema rečima predsednika Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoja Radovića stručna komisija, u čijem je formiranju učestvovala i Vlada Srbije, utvrdila je da najmanja proizvođačka cena, pre nego što je nevreme uništilo značajne količine roda, ne sme biti manja od 140 dinara. 

Otkupljivači su kako je dalje rekao ponudili cenu od 100 dinara po kilogramu tog voća, što je neprihvatljivo, i pozvao predstavnike vlasti da spreče takvu ucenu.

Sneg i obline padavine uništili malinu

Sneg, grad i obilne padavine u četiri navrata ovog proleća uništavali su kako je rekao malinu u Zlatiborsko-moravskom okrugu te da su umanjeni prinosi i do 80 odsto.

"Molimo državu i otkupljivače da realno sagledaju situaciju u kojoj su se, posebno ove godine, našli proizvođači malina i kupina", rekao je Radović, a prenosi N1. 

Proizvodnja maline i kupine iz godine u godinu sve manja

U Srbiji se, prema rečima proizvođača malina i kupina iz Bogatića Milenka Nešića svake godine smanjuje prinos. "Izvozni lobi koji hoće da otkupi to voće za bagatelu ucenjuje, pa proizvođači nemaju finansijskih mogućnosti da posle berbe prehrane i zaštite sadnice zbog čega iz godine u godinu pada prinos i ubrzano se gasi ta proizvodnja".

Nešić je dalje rekao da je prosečan prinos malina 1986. godine bio 15 tona po hektaru, 1998. godine je pao na osam tona, 2007. spustio se na oko pet tona, a ove godine će biti dobro ako bude i četiri tone.

On je kazao da ni proizvođačka cena koju je utvrdila komisija od oko 140 dinara po kilogramu nije realna, posebno kada je ponuda maline mala kao ove godine kada je nevreme uništilo rod.


Izvori

N1 Srbija


Tagovi

Cena maline Uzgoj maline Voćari Asocijacije proizvođača malina Dobrivoje Radović Milenka Nešića


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu