Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj brusnica
  • 10.01.2021. 12:00

Period pred nama iskoristite za sadnju brusnice

Obzirom da postoji mogućnost uzgoja u kontejnerima ili saksijama, čak ni nadmorska visina nije limitirajući faktor, bar kada je reč o proizvodnji jagodastog voća za svoje potrebe.

Foto: Arhiva Saime Trako Silajdžić
  • 208
  • 339
  • 0

Iako je zima zvanično nastupila, u vrtu i voćnjaku uvek ima posla i sezona se ne završava sa periodom koji je pred nama.

Uzgoj brusnica može da bude veoma isplativa ideja čak i uslovima koje već imate. Ipak, bolji rezultati se dobijaju ako se definišu pravi faktori proizvodnje.

O sadnji ove voćne vrste koja je aktuelna, uslovima proizvodnje i potrebnim ulaganjima, razgovarali smo sa Saimom Trako Silajdžić, iz Visokog u Bosni i Hercegovini, koja je diplomirani inženjer poljoprivrede i profesionalno se bavi rasadničarstvom više od 30 godina, kao i prerađivačkom proizvodnjom.

Početna ulaganja visoka, ali se brzo vrate

Naša sagovornica već duži niz godina uzgaja i proizvodi sadnice svih vrsta jagodastog voća, uključujući i brusnicu. Da bi jedan proizvodni proces bio uspešan od početka do kraja, potrebno je obezbediti i određene faktore. Agroklimatski uslovi za gajenje brusnice su pogodni jer prema njenim rečima, nema ograničenja u pogledu temperatura.

Naučite kako da uzgajate brusnicu kod kuće

"Obzirom da postoji mogućnost uzgoja u kontejnerima ili saksijama, čak ni nadmorska visina nije limitirajući faktor, bar kada je reč o proizvodnji jagodastog voća za svoje potrebe", kaže Trako Silajdžić.

Pored navedenih parametara, veoma je važno sagledati i kolika su početna ulaganja i ukupni troškovi, koji su, kako kaže naša sagovornica, visoki, ali se takođe i brzo vrate jer ovo voće prorodi odmah posle sadnje ili relativno brzo, u drugoj godini. Ovo je karakteristično za sve bobičaste voćne vrste.

"U našim rasadnicima mogu se naći u ponudi dvogodišnje i trogodišnje sadnice tako da odmah nakon sadnje prorode".

Sadnja čim vremenski uslovi dozvole

Sada u ovom periodu je sezona sadnje pa ovaj diplomirani inženjer poljoprivrede savetuje svima onima koji žele da uzgajaju bilo koju vrstu jagodastog voća, da to odmah i urade, odnosno, čim vremenske prilike to dozvole.

"Nastupajući period snega i lošeg vremena, proizvođači mogu da iskoriste za nabavku semena i sadnica, kao i ostalog repromaterijala potrebnog za uzgoj. Januar je pravo vreme za to jer se tada može naći najveći izbor ovih vrsta u rasadnicima i prodavnicama", poručuje naša sagovornica.


Tagovi

Uzgoj brusnice Sezona sadnje Saima Trako Silajdžić Početna ulaganja Sadnice brusnice Sadnja u kontejnerima


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB