Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pipelife
  • 01.12.2022. 12:00
  • Srem

Pipelife: Moderan sistem za navodnjavanje za bolji kvalitet sadnica

Proces je veoma efikasan i štedi vodu - navodnjavanje kap po kap obezbeđuje vodu u zoni korena svake biljke, što znači da je minimalno isparavanje ili oticanje vode, navode iz kompanije Pipelife.

Foto: Pipelife Serbia
  • 1.185
  • 161
  • 0

U sušnim godinama kao što je ova, pokazalo se da je za proizvodnju zdravih sadnica potrebno dosledno navodnjavanje. Zato je, Fleunerra doo, rasadnik sa sedištem u Šapcu specijalizovan za sadnice jabuka i trešanja, doneo ove godine odluku da investira u moderni sistem za navodnjavanje, za svoju novu plantažu od 20 ha.

Rasadnik koji je osnovao Henri Flojren Holding B.V. 2015. godine u Holandiji, kombinuje holandsku tehnologiju sa srpskim tlom. Njihov trenutni proizvodni kapacitet iznosi oko 600.000 sadnica jabuka i trešanja godišnje, a sve proizvodne plantaže su locirane u Sremu i pokrivaju površinu od oko 50 hektara. Glavni proizvod su dvogodišnje sadnice jabuke sa pet do sedam mladih grana.

Trenutno, na ovim plantažama nalazi se preko 20 različitih sorti sadnica jabuke, uključujući i najpoznatije, kao što su golden delišes, gala, fudži, greni smir, kao i sadnice kordia trešnje.

Projektovanje sistema

Kompanija Pipelife je projektovala prilagođen sistem za navodnjavanje "kap po kap" i isporučio neophodne proizvode za navodnjavanje nove plantaže pomenutog rasadnika. Čitav proces ugradnje trajao je dve nedelje.

Projektovan je prilagođen sistem za navodnjavanje "kap po kap"

"U martu je ugrađeno 4.808 metara HDPE PN6 cevi, prečnika od DN50-DN140. Nakon toga, postavljeno je preko 108.000 metara vodova za kapanje, sa razmakom između kapljača 30 cm i protokom 0.8 l/h. Kao izvor vode, korišćen je bunar sa protokom od 16l/s, a zemljište od 20 ha je podeljeno na osam delova", rekli su za Agroklub iz Pipelife-a i dodali da se svaka zona navodnjava sat i po dnevno, osiguravajući da svaka sadnica dobije optimalnu količinu vode.

"Proces je veoma efikasan i štedi vodu - navodnjavanje 'kap po kap' obezbeđuje vodu u zoni korena svake biljke, što znači da je minimalno isparavanje ili oticanje vode." 

Na kraju svake sezone navodnjavanja, sistem se mora isprati rastvorom azotne kiseline, kako bi laterali ostali čisti i spremni za sledeću sezonu. Kao i kod svih projekata navodnjavanja, kompanija će omogućiti 24-mesečnu garanciju i kompletnu podršku za klijenta, uveravaju.

Visok procenat pimanja sadnice

Ovaj sistem pre svega doprinosi kvalitetu sadnica, objasnili su nam iz pomenute kompanije.

Proces je veoma efikasan i štedi vodu

"Na ovaj način se obezbeđuje kvalitetna sadnica sa pravilno razvijenim korenom. Pri podizanju novih plantaža, kvalitetna sadnica obezbeđuje visok procenat pimanja sadnice prilikom sadnje, takođe i pravilno formiranje biljaka početnim godinama."

Pipelife sarađuje sa Fleunerra d.o.o. već dve godine, pružajući različite proizvode i usluge za navodnjavanje, uz sveobuhvatnu tehničku podršku. Zbog toga rasadnik iz Šapca već planira da izgradi novi rasadnik od 25 hektara u narednoj godini i opremi ga sličnim sistemom za navodnjavanje.

Ukoliko želite informativnu ponudu za navodnjavanje, ispunite upitnik:

 


Foto prilog


Tagovi

Pipelife Sistem za navodnjavanje Fleunerra doo Rasadnik Prinos voća Kap po kap Sorte jabuke Sorte trešnje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Pipelife Serbia

Teodora Drajzera 11l, 11000 Beograd, Srbija
e-mail: ivica.aleksandrov@pipelife.com web: https://www.pipelife.rs/agrikultura.html