Simptomi gorkih pega se javljaju u vidu nekrotičnih pega ispod pokožice ploda, a usled jačeg napada mogu se videti i na samoj pokožici.
Na području delovanja RC Smederevo, vizuelnim pregledom u pojedinim zasadima jabuka sa kasnim sortimentom (mucu) gde se početak berbe tek očekuje, registrovano je prisustvo simptoma gorkih pega na plodovima, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.
Ovo oboljenje nije patogene prirode, već se definiše kao fiziološki poremećaj. Dominantno se javlja u skladištima, ali ponekad se može javiti i pre berbe. Osetljivost plodova na gorke pege je specifično za sortu: osetljive sorte su mucu i jonagold, manje osetljive su greni smit, zlatni delišes i ajdared, dok je gala sorta kod koje se gorke pege veoma retko javljaju.
Simptomi gorkih pega se javljaju u vidu nekrotičnih pega ispod pokožice ploda, a usled jačeg napada mogu se videti i na samoj pokožici. Na mestima gorkih pega, pokožica ploda je ulegnuta. Pege su braon boje, suve i usled njihovog prisustva plod dobija gorak ukus, i gubi tržišnu vrednost.
Postoji nekoliko faktora koji utiču na pojavu gorkih pega na plodovima jabuke:
Kako smo ranije pisali, u većini zemljišta njega ima dovoljno za ishranu jabuke. To je jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi i čini 3,6 odsto zemljine kore. Njegov transport kroz biljku je pasivni proces, a iz zemljišta preko korenovog sistema kroz ksilem zavisi od inteziteta transpiracije i u normalnim prilikama je intezivan.
Imajući u vidu faktore koji povećavaju rizik od pojave gorkih pega, mere za kontrolu ovog fizološkog poremećaja su uspostavljanje izbalansirane ishrane, odgovarajuće pomotehničke mere, adekvatno navodnjavanje. Zatim, važna je pravovremena berba, režim čuvanja plodova prilagođen svakoj sorti i folijarna prihrana voćaka sa kalcijumom u toku vegetacije.
Izvori
Tagovi
Autorka