Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 03.10.2021. 10:00

Pojava gorkih pega na jabuci - osetljive sorte mucu i jonagold

Simptomi gorkih pega se javljaju u vidu nekrotičnih pega ispod pokožice ploda, a usled jačeg napada mogu se videti i na samoj pokožici.

Foto: PIS Vojvodina
  • 129
  • 50
  • 0

Na području delovanja RC Smederevo, vizuelnim pregledom u pojedinim zasadima jabuka sa kasnim sortimentom (mucu) gde se početak berbe tek očekuje, registrovano je prisustvo simptoma gorkih pega na plodovima, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ovo oboljenje nije patogene prirode, već se definiše kao fiziološki poremećaj. Dominantno se javlja u skladištima, ali ponekad se može javiti i pre berbe. Osetljivost plodova na gorke pege je specifično za sortu: osetljive sorte su mucu i jonagold, manje osetljive su greni smit, zlatni delišes i ajdared, dok je gala sorta kod koje se gorke pege veoma retko javljaju.

Faktori nastanka

Simptomi gorkih pega se javljaju u vidu nekrotičnih pega ispod pokožice ploda, a usled jačeg napada mogu se videti i na samoj pokožici. Na mestima gorkih pega, pokožica ploda je ulegnuta. Pege su braon boje, suve i usled njihovog prisustva plod dobija gorak ukus, i gubi tržišnu vrednost.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na pojavu gorkih pega na plodovima jabuke:

  • sadržaj kalcijuma u plodovima - ukoliko je nivo ovog elementa u plodu niži, rizik od pojave gorkih pega je veći. Problem sa njegovim nedostatkom nastaje kada biljke usled visokih temperatura i nedostatka vlage u dužem vremenskom periodu ne mogu da ga usvoje, što je bio slučaj tokom ove proizvodne sezone. U ovakvim uslovima, kalcijum iz ploda se premešta ka drugim organima, pa oni postaju osetljiviji na pojavu gorkih pega.

Gorke pege na jabukama i kako ih sprečiti?

Kako smo ranije pisali, u većini zemljišta njega ima dovoljno za ishranu jabuke. To je jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi i čini 3,6 odsto zemljine kore. Njegov transport kroz biljku je pasivni proces, a iz zemljišta preko korenovog sistema kroz ksilem zavisi od inteziteta transpiracije i u normalnim prilikama je intezivan.

  • krupnoća ploda - krupniji plodovi su podložniji pojavi gorkih pega pa prekomerna upotreba azotnih đubriva, mlada stabla sa malo plodova, jaka rezidba podstiču pojavu ovog fiziološkog poremećaja.
  • adekvatna ishrana - visok sadržaj kalijuma i magnezijuma koji deluju antagonistički na kalcijum, sprečavaju njegovo adekvatno iskorišćavanje od strane biljke.
  • neravnomerno snabdevanje vodom - u direktnoj je vezi sa usvajanjem kalcijuma - u sušnim uslovima usvajanje kalcijuma je otežano.

Mere preventive

Imajući u vidu faktore koji povećavaju rizik od pojave gorkih pega, mere za kontrolu ovog fizološkog poremećaja su uspostavljanje izbalansirane ishrane, odgovarajuće pomotehničke mere, adekvatno navodnjavanje. Zatim, važna je pravovremena berba, režim čuvanja plodova prilagođen svakoj sorti i folijarna prihrana voćaka sa kalcijumom u toku vegetacije.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Gorke pege Uzgoj jabuke PIS Prognozno-izveštajna služba Nekrotične pege Kalcijum u plodovima


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...