Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brendiranje
  • 11.12.2024. 12:00
  • Čačak

Pokrenuta inicijativa za zaštitu i brendiranje čačanske kajsije

"Ovde se proizvodi jedna specifična kajsija koja je prepoznata na teritoriji Srbije, ali i šire", rekla je Gorana Tanasković iz Privredne komore Moravičkog i Raškog okruga

Pokrenuta inicijativa za zaštitu i brendiranje čačanske kajsije
Foto: Marija Lazarević
  • 153
  • 44
  • 0

U selima na teritoriji grada Čačka kajsija se gaji na više od 200 hektara, čime grad na Moravi zauzima drugo mesto u Srbiji po proizvodnji ovog voća. Kako prenosi RINA, da bi se kajsiji sa tog podneblja i njenim proizvodima dodala dodatna vrednost, pokrenuta je inicijativa za zaštitu geografskog porekla i brendiranje čačanske kajsije. 

Gorana Tanasković iz Privredne komore Moravičkog i Raškog okruga kaže da su se sve relevantne institucije saglasile da to treba da bude kajsija, voćka prepoznatljiva u čitavoj Srbiji, jer je ovo područje na kome se ona proizvodi baš specifično, u pogledu mikroklime i tla.

"Ovde se proizvodi jedna specifična kajsija sa ukusom i mirisom, koja je prepoznata na teritoriji Srbije, ali i šire. Proizvodi se u selima Miokovci, Milićevci, Gornja Gorevnica, Prijevor, Trbušani, Vranić. Da bismo bolje pozicionirali ovu kajsiju, tu slatkoća, miris i ukus treba zaštiti geografskim poreklom", navela je ona.

Nosilac ovog projekta je Udruženje "Miokovačka kajsija", dok podršku pružaju Institut za voćarstvo Čačak, čačanski Agronomski fakultet i Centar za negovanje tradicije.

"Samim brendiranjem i zaštitom geografskog porekla kajsija iz ovog područja biće bolje pozicionirana na tržištu, ostvariće bolju cenu i bolju prodaju. Sa jačim marketingom na kome treba raditi uticaćemo i na to da se zasadi kajsija povećaju i da benefiti od same proizvodnje i prerade kajsije budu još veći i da proizvodi nađu svoje mesto i na inostranom tržištu", kaže Tanaskovićeva.

Specifičan ukus i miris kajsija sa ovih područja, koji se pominju još od 1900. godine, izdvajaju ovu oblast. Zasadi kajsije se, iz godine u godinu, povećavaju.


Tagovi

Zaštita čačanske kajsije Uzgoj kajsije Miokovačka kajsija Pozicioniranje na tržištu Zaštita geografskog porekla Gorana Tanasković


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".