Pretraživanje tekstova
"Ovde se proizvodi jedna specifična kajsija koja je prepoznata na teritoriji Srbije, ali i šire", rekla je Gorana Tanasković iz Privredne komore Moravičkog i Raškog okruga
U selima na teritoriji grada Čačka kajsija se gaji na više od 200 hektara, čime grad na Moravi zauzima drugo mesto u Srbiji po proizvodnji ovog voća. Kako prenosi RINA, da bi se kajsiji sa tog podneblja i njenim proizvodima dodala dodatna vrednost, pokrenuta je inicijativa za zaštitu geografskog porekla i brendiranje čačanske kajsije.
Gorana Tanasković iz Privredne komore Moravičkog i Raškog okruga kaže da su se sve relevantne institucije saglasile da to treba da bude kajsija, voćka prepoznatljiva u čitavoj Srbiji, jer je ovo područje na kome se ona proizvodi baš specifično, u pogledu mikroklime i tla.
"Ovde se proizvodi jedna specifična kajsija sa ukusom i mirisom, koja je prepoznata na teritoriji Srbije, ali i šire. Proizvodi se u selima Miokovci, Milićevci, Gornja Gorevnica, Prijevor, Trbušani, Vranić. Da bismo bolje pozicionirali ovu kajsiju, tu slatkoća, miris i ukus treba zaštiti geografskim poreklom", navela je ona.
Nosilac ovog projekta je Udruženje "Miokovačka kajsija", dok podršku pružaju Institut za voćarstvo Čačak, čačanski Agronomski fakultet i Centar za negovanje tradicije.
"Samim brendiranjem i zaštitom geografskog porekla kajsija iz ovog područja biće bolje pozicionirana na tržištu, ostvariće bolju cenu i bolju prodaju. Sa jačim marketingom na kome treba raditi uticaćemo i na to da se zasadi kajsija povećaju i da benefiti od same proizvodnje i prerade kajsije budu još veći i da proizvodi nađu svoje mesto i na inostranom tržištu", kaže Tanaskovićeva.
Specifičan ukus i miris kajsija sa ovih područja, koji se pominju još od 1900. godine, izdvajaju ovu oblast. Zasadi kajsije se, iz godine u godinu, povećavaju.
Tagovi
Zaštita čačanske kajsije Uzgoj kajsije Miokovačka kajsija Pozicioniranje na tržištu Zaštita geografskog porekla Gorana Tanasković
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li ste čuli za Orašanku - polusuvu šljivu punjenu orasima, obloženu čokoladom sa dodatkom mlevenog keksa ili kokosa? Jedna greška prilikom projektovanja sušare navela je Slađana Maksića, penzionera iz Orešca da napravi ovaj srpski delika... Više [+]
Da li ste čuli za Orašanku - polusuvu šljivu punjenu orasima, obloženu čokoladom sa dodatkom mlevenog keksa ili kokosa? Jedna greška prilikom projektovanja sušare navela je Slađana Maksića, penzionera iz Orešca da napravi ovaj srpski delikates koji je proteklih godina više puta nagrađivan. Više o tome pročitajte uskoro na Agroklub-u!