Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 06.07.2016. 12:20

Prerada - rešenje za uspeh gazdinstva

Dugogodišnji proizvođač organskih proizvoda rešio je da svoju ponudu obogati prerađenim proizvodima kao što su matični sok od aronije, maline i šljive. U budućem periodu planira da otvori porodičnu fabriku za preradu organskih proizvoda proizvedenih na svom gazdinstvu.

  • 4.513
  • 431
  • 0

Poznato je da se preradom poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu ostvaruje veća zarada. Naš sagovornik se organskom proizvodnjom bavi već deset godina, a preradu je započeo prošle godine. U ponudi ima matični sok od aronije, maline, a u planu je i proizvodnja matičnog soka od šljive.

Stanimir Bata Vesković, iz Beograda, organskom proizvodnjom bavi se već deset godina. Na svom gazdinstvu koje se nalazi u selu Teočin kod Suvobora, proizvodi razne vrste voća i povrća: aroniju, maline, šljive, trešnje, krompir, cveklu, boraniju, čičoku i brojne druge, kao i razne vrste žitarica: kukuruz osmak i heljdu, koje prerađuje u brašno.

Prošle godine je počeo da proizvodi matični sok od aronije, a ove godine je prvi put proizveo sok i slatko od maline. Planira da proizvodi i sok od šljive.

Sok i slatko od malina

Sok od malina
Sok od malina

"Malinu sorte Vilamet gajimo na 90 ari. Malinjak je u punom rodu. Deo roda prodajemo u svežem stanju, a deo prerađujemo u sok i slatko. Ove godine smo prvi put proizveli sok i kupci su oduševljeni. Reč je o matičnom, hladno ceđenom soku od maline, bez dodataka. Verujte da je jedna mala čaša soka dovoljna da vas okrepi", kaže ovaj domaćin i dodaje da su najpre proizvodili sok za svoju porodicu, ali su ove godine rešili da ovaj proizvod ponude i kupcima.

U planu izgradnja prerađivačkih kapaciteta

maline
Maline

U proizvodnji na gazdinstvu uključena je cela prodica. Ljubav prema organskoj proizvodnji dele i Stanimirovo troje dece. Prema njegovim rečima, planovi za budućnost vezani su upravo za izgradnju prerađivačkih kapaciteta. "Deca mi dosta pomažu, i oni vole organsku proizvodnju. U budućnosti planiramo, ako država prepozna značaj organske proizvodnje, da pokrenemo porodičnu fabriku sa našim brendom", kaže Stanimir. Ideja je da se organski poljoprivredni proizvodi koji se proizvode na gazdinstvu prerađuju u okviru malog porodičnog preduzeća.

Visoku cenu organskih proizvoda diktiraju troškovi

Berba maline
Berba maline

Organski proizvodi porodice Vesković su namenjeni svima, i mladima i starima, bolesnima i zdravima. Stanimir ističe da se često zamera viša cena organskih proizvoda u odnosu na konvencionalne. Kao razloge za višu cenu ovaj proizvođač navodi više troškove proizvodnje jer je potrebno veliko ulaganje radne snage. A veliko ulaganje fizičkog rada neophodno je iz razloga što se sredstva za zaštitu ne koriste, a čak i ona dozvoljena biološka sredstva za zaštitu su veoma skupa.

Pored toga što želi da pozitivno utiče na zdravlje ljudi tako što proizvodi organske proizvode, zato što smarta da su hemijska sredstva za zaštitu uzročnici brojnih bolesti, Stanimir želi da motiviše i druge proizvođače da se bave organskom proizvodnjom.

"Pored ogranske proizvodnje, osnovao sam i Centar za razvoj organske proizvodnje čiji je cilj edukacija polaznika. Slobodno mogu reći da je moja misija da u toku godine između 3 i 5 proizvođača iz konvencionalne proizvodnje prevedem u organsku prozvodnju", na kraju razgovora poručuje Stanimir.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Vilamet Sok Slatko Prerada Stanimir Bata vesković Organski proizvodi


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".