Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nektarine
  • 06.08.2022. 13:30

Proizvodnja nektarina na klackalici: Sve zavisi od Evrope i Rusije?

Srpski voćari više novca, a ni živaca nemaju, zaključak je šumadijskog proizvođača.

Foto: Vladimir Nikolić
  • 155
  • 80
  • 0

Proizvodnja nektarine je na klackalici, ili će biti dobra ili će biti katastrofa - procene su poznatog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića. Problemi su mnogi, a glavni je trenutno oko transporta za izvoz za Rusiju.

"Situacija se svaki dan menja, jedan dan moći će da idu kamioni preko Poljske i Belorusije, drugi dan neće. Razlika prevoza preko Evrope i preko Turske je skoro pa dupla. Trenutno nije neka cena nektarine na ruskom tržištu, zbog njihovog uvoza iz drugih zemalja. Ako se nešto ne promeni između Evrope i Rusije - biće kao jabuka prošle godine", kaže Pantelić.

Protivgradna mreža skupo ulaganje

Grad je prethodnog meseca velike štete naneo svim voćarskim usevima u topolskom kraju, a Pantelićeva nektarina nije bila pod zaštitom.

Grad je sve češći u ovim krajevima, ali podizanje mreže sve ređe

"Mi smo još dobro prošli kako su ostala sela."

Spas u opštini videli su u efikasnijoj protivgradnoj zaštiti i mrežama čija je nabavka subvencionisana. Međutim, problem je što na većinu formiranih voćnjaka, mreža sad ne može da se postavi, a proizvođači su se finansijski iscrpeli, a pitanje je za one, koji sada podižu zasad, da li mogu da ulože u ovaj vid zaštite.

"Prvo je veliko pitanje, da li investirati, jer to su ozbiljni novci - od podizanja do nekog ozbiljnog roda treba vam bar 50.000 evra", kaže šumadijski voćar i napominje da su sada svi inputi ulaganja poskupeli i da proizvođači više novca, a ni živaca nemaju.

Detaljnije pogledajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene i... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Nektarina Vladimir Pantelić Izvoz za Rusiju Transport Protivgradna mreža


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!