Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljevo
  • 05.09.2015. 11:00

Proizvodnjom jagoda do zarade!

Proizvodnja jagoda u Kraljevu predstavlja mali porodični biznis, a za sada se nekoliko porodica opredelilo za proizvodnju ovog voća. Motiv - dobra cena i odlične mogućnosti plasmana.

  • 3.274
  • 870
  • 0

Proizvodnja jagoda u Kraljevu predstavlja mali porodični biznis, a za sada se nekoliko porodica opredelilo za proizvodnju ovog voća. Razlozi zbog kojih se proizvođači odlučuju na ovu vrstu ulaganja jesu odlične mogućnosti za plasman i dobra zarada.

Poznato je da su jagode iz Srbije odlično pozicionirane na tržištima Rusije i EU, za koja praktično nemamo dovoljne količine da zadovoljimo tražnju. Iako jagode stižu u proleće, priprema zemljišta za zasnivanje zasada kreće u ovom periodu godine. Mogu se gajiti na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Uključivanje novih proizvođača

Pribaković Tamara (27) i Ivan (36) iz sela Trešnjar, u blizini Kraljeva odlučili su da ove godine podignu zasad jagode na otvorenom prostoru. "Nikada ranije se nismo bavili poljoprivrednom proizvodnjom. U ovu priču smo ušli na predlog našeg komšije, Milinka Satrčevića, koji ima ogromno iskustvo u proizvodnji jagoda. Osim njegovih saveta i iskustva, od njega smo dobili sadnice i pomoć u mehanizaciji, pošto smo novajlije u poljoprivredi, a planiramo i da zajedno nastupimo na tržištu”, na samom početku razgovora objašnjava Ivan.

Prema podacima STIPS-a, cene jagoda krajem maja, kada pristižu jagode proizvedene na otvorenom prostoru, na kraljevačkoj kvantaškoj pijaci, bile su 100 din/kg. U narednom periodu cene su se kretale između 60 i 80 dinara. Prodajna cena jagoda na malo na zelenoj pijaci je od 30 - 50% viša. Osim prodaje na pijaci, plasman jagoda moguć je i preko nekoliko hladnjača lociranih u okolini Kraljeva, koje izvoze voće na područje EU i Rusije.

"U toku su radovi na pripremi zemljišta. Zasad se nalazi na drugom kraju grada, u mestu Sirča. Raskrčili smo jedan stari zasad, parče zemlje od 40 ari, koje pripada Tamarinim rođacima. Sa njima smo sklopili ugovor i odlučili da okušamo sreću. Pošto nemamo iskustva u ovoj proizvodnji, glavni oslonac nam je komšija, koji nas je i uveo u proizvodnju. Za sada planiramo da od njega što više naučimo, a ukoliko bude uspeha, naravno da bismo proširili proizvodnjukaže Ivan.

Izvoz jagoda je u porastu

Proizvodnja jagoda je izuzetno profitabilna. Prema nekim istraživanjima, predviđa se da će u budućem periodu izvoz jagode iz Srbije, dostići izvoz malina. Veliki problem u ovoj proizvodnji su male površine pojedinačnih proizvođača, ali i njihov individualni nastup na tržištu. Kroz udruživanje i ukrupnjivanje proizvodnje, naša zemlja bi mogla da dobije još jedan značajan izvozni proizvod, čiji je kvalitet već prepoznat na inostranim tržištima.

Tamara i Ivan imaju četvoro maloletne dece, tako da, za sada, nemaju pomoć u fizičkim poslovima. O uloženim sredstvima i očekivanoj zaradi Ivan kaže: "Do sada smo u proizvodnju uložili oko 3.500 evra, očekujemo da ćemo uloženi novac povratiti. Nemamo prevelika očekivanja u pogledu zarade, očekujemo dodatni izvor prihoda, s obzirom da je porodica velika, a Tamara nezaposlena."

Foto:depositphotos.com; firefox


Tagovi

Jagode Kraljevo Plasman Zarada Podaja Pijaca Hladnjače Rusija Male površine Trešnjar Sirča Cena Pribaković Ivan Starčević Milinko Proizvodnja


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao