• Kraljevo
  • 05.09.2015. 11:00

Proizvodnjom jagoda do zarade!

Proizvodnja jagoda u Kraljevu predstavlja mali porodični biznis, a za sada se nekoliko porodica opredelilo za proizvodnju ovog voća. Motiv - dobra cena i odlične mogućnosti plasmana.

  • 3.030
  • 870
  • 0

Proizvodnja jagoda u Kraljevu predstavlja mali porodični biznis, a za sada se nekoliko porodica opredelilo za proizvodnju ovog voća. Razlozi zbog kojih se proizvođači odlučuju na ovu vrstu ulaganja jesu odlične mogućnosti za plasman i dobra zarada.

Poznato je da su jagode iz Srbije odlično pozicionirane na tržištima Rusije i EU, za koja praktično nemamo dovoljne količine da zadovoljimo tražnju. Iako jagode stižu u proleće, priprema zemljišta za zasnivanje zasada kreće u ovom periodu godine. Mogu se gajiti na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Uključivanje novih proizvođača

Pribaković Tamara (27) i Ivan (36) iz sela Trešnjar, u blizini Kraljeva odlučili su da ove godine podignu zasad jagode na otvorenom prostoru. "Nikada ranije se nismo bavili poljoprivrednom proizvodnjom. U ovu priču smo ušli na predlog našeg komšije, Milinka Satrčevića, koji ima ogromno iskustvo u proizvodnji jagoda. Osim njegovih saveta i iskustva, od njega smo dobili sadnice i pomoć u mehanizaciji, pošto smo novajlije u poljoprivredi, a planiramo i da zajedno nastupimo na tržištu”, na samom početku razgovora objašnjava Ivan.

Prema podacima STIPS-a, cene jagoda krajem maja, kada pristižu jagode proizvedene na otvorenom prostoru, na kraljevačkoj kvantaškoj pijaci, bile su 100 din/kg. U narednom periodu cene su se kretale između 60 i 80 dinara. Prodajna cena jagoda na malo na zelenoj pijaci je od 30 - 50% viša. Osim prodaje na pijaci, plasman jagoda moguć je i preko nekoliko hladnjača lociranih u okolini Kraljeva, koje izvoze voće na područje EU i Rusije.

"U toku su radovi na pripremi zemljišta. Zasad se nalazi na drugom kraju grada, u mestu Sirča. Raskrčili smo jedan stari zasad, parče zemlje od 40 ari, koje pripada Tamarinim rođacima. Sa njima smo sklopili ugovor i odlučili da okušamo sreću. Pošto nemamo iskustva u ovoj proizvodnji, glavni oslonac nam je komšija, koji nas je i uveo u proizvodnju. Za sada planiramo da od njega što više naučimo, a ukoliko bude uspeha, naravno da bismo proširili proizvodnjukaže Ivan.

Izvoz jagoda je u porastu

Proizvodnja jagoda je izuzetno profitabilna. Prema nekim istraživanjima, predviđa se da će u budućem periodu izvoz jagode iz Srbije, dostići izvoz malina. Veliki problem u ovoj proizvodnji su male površine pojedinačnih proizvođača, ali i njihov individualni nastup na tržištu. Kroz udruživanje i ukrupnjivanje proizvodnje, naša zemlja bi mogla da dobije još jedan značajan izvozni proizvod, čiji je kvalitet već prepoznat na inostranim tržištima.

Tamara i Ivan imaju četvoro maloletne dece, tako da, za sada, nemaju pomoć u fizičkim poslovima. O uloženim sredstvima i očekivanoj zaradi Ivan kaže: "Do sada smo u proizvodnju uložili oko 3.500 evra, očekujemo da ćemo uloženi novac povratiti. Nemamo prevelika očekivanja u pogledu zarade, očekujemo dodatni izvor prihoda, s obzirom da je porodica velika, a Tamara nezaposlena."

Foto:depositphotos.com; firefox


Tagovi

Jagode Kraljevo Plasman Zarada Podaja Pijaca Hladnjače EU Rusija Male površine Trešnjar Sirča Cena Pribaković Ivan Starčević Milinko Proizvodnja


Autorka

Julijana Radenković

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".