Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline i kupine
  • 02.04.2019. 14:00

Prolećni poslovi u zasadima malina i kupina

Na početku vegetacije, u tek zasađenim malinjacima i kupinjacima, je potrebno obaviti prekraćivanje sadnica, izbor kvalitetnih rodnih izdanaka, obaviti zaštitu, ali ne treba zapostaviti ni higijenu zasada da bismo kasnije imali zdravstveno bezbedne proizvode.

Foto: Anđelka Matić
  • 597
  • 31
  • 0

Maline i kupine su po površini intenzivnih zasada veoma rasprostranjene voćne vrste na našem području. Uprkos lošim otkupnim cenama i kolebanjima u potražnji tih jagodastih voćnih vrsta površine se u Srbiji i dalje ne smanjuju. Diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva Zlatica Кrsmanović kaže da većina proizvođača smanjuje ulaganja da bi se našla bilo kakva računica u proizvodnji. Ipak, kako dodaje Krsmanovićeva, da bi se zasadi održali treba primeniti sve agrotehničke mere, a to se naročito odnosi na malinjake.

Sadnice obavezno prikratiti na početku vegetacije

Na početku vegetacije, u tek zasađenim malinjacima i kupinjacima, je potrebno obaviti prekraćivanje sadnica na 2 pupoljka iznad zemlje, ravnim rezom i potom ostavititi da se razvijaju grančice i listovi koji će hraniti koren, sve do momenta dok iz zemlje ne poniknu izdanci visine 10-ak centimetara. Tada treba da orežemo prošlogodišnji izdanak do zemlje da biljka ne bi formirala plodove i tako trošila hranljive materije na njih.

Birati izdanke debljine olovke

U rodnim zasadima proleće je vreme za vezivanje izdanaka i okopavanje u redu. Sprovodi se odabir izdanaka za rod. Odabir i vezivanje ne treba obavljati prerano. Mart je pravo vreme za tu agrotehničku meru. Debljina izdanka je takođe važna zbog broja pupoljaka. Stručnjaci savetuju da se biraju izdanci debljine olovke, neoštećeni sa zdravim pupoljcima i dobrim rasporedom, sa manjim  razmakom pupoljaka. U slučaju da imamo veliki broj razgranatih izdanaka, ukoliko je moguće od razgranatih treba ostaviti samo jedan najbolji izdanak, sa najviše kvalitetnih pupoljaka a ostali se moraju ukloniti do osnove.

Suvišne izdanke ukloniti i spaliti

Ako nema dovoljno izdanaka, za vezivanje se mogu iskoristiti i razgranati tako da se iz jednog bokora vežu 2, a najviše 3 izdanka. Suvišne izdanke treba ukloniti do osnove, izneti iz malinjaka i spaliti. Zlatica Кrsmanović naglašava da čvrsto vezani izdanci treba da ostanu na dužni od 1m i treba da ih bude samo 5-6 komada. Prekraćivanje izdanaka iznad poslednje žice obavlja se tek kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, i to kosim rezom na suprotnu stranu od pupoljka ostavljanjem samo 2, najviše 3 pupoljka iznad žice. U poslednje vreme smo svedoci česte pojave lomljenja rodnih grana u berbi upravo iz razloga ostavljanja većeg broja pupoljaka iznad poslednje žice.

Preporučljiva češća analiza plodnosti zemljišta

U proleće, nakon vezivanja i orezivanja, kada pupoljci bubre, trebno obaviti tretiranje zasada belim uljem u kombinaciji sa bakarnim preparatima ili već gotovom smešom u vidu plavog ulja. Sa obradom, takođe, treba požuriti dok ne počnu da se razvijaju korovi. Kada vrgetacija počne, potrebno je obaviti prihranu trećinom predviđene količine КAN-a ili drugog preporučenog đubriva. Sledeće prihrane treba sprovesti u razmaku od oko mesec dana (prvi list, prvi cvet, prvi plod). Stručnjaci napominju da je poželjno češće raditi analizu plodnosti zemljišta na osnovu koje se obavlja ispravna ishrana biljaka.

Prve serije izdanaka uklanjati dok su zeljasti

Uklanjanje prvih serija izdanaka treba obaviti kada oni dostignu visinu 10-15 cm i dok su još zeljasti. Кasnije oni odrvene i ta mera postaje znatno teža, što može škoditi biljkama jer se čupanjem biljka pomera. Ako postoji izvor vode, odnosno sistem navodnjavanja, te izdanke možemo uklanjati sve do kraja maja. Ipak, ukoliko nemamo dosta vode i dovoljno dobru ishranu, izdanke možemo uklanjati do kraja aprila odnosno svega jednom ili dva puta u zavisnosti od vremenskih prilika.

Ne zanemarivati higijenu i zdravstvenu bezbednost proizvoda

Samo pravilna agrotehnika može da obezbedi dobar kvalitet prinose. Zato je važno obratiti pažnju na higijenu i zdravstvenu bezbednost proizvoda što je preduslov za održivost  tržišta i same proizvodnje.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Maline Kupine Radovi Proleće


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.