Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jagoda
  • 13.05.2022. 07:30

Ptice i puževi u napadu na jagode - kako sačuvati plodove?

Sočni, slatki i crveni plodovi su prava poslastica za ove štetočine. One su brojnije, aktivne i gladne 24 sata. Šta možete da učinite?

Foto: Depositphotos/imoniuk
  • 1.340
  • 61
  • 0

Plodovi jagode su ukusni, sočni i slatki. Veliki je broj štetočina sa kojima morate da se takmičite u berbi. Oni su brojniji, aktivni su 24h i gladni su. Najveće štete pričinjavaju ptice i puževi. Dok se ptice goste u toku dana, puževi ih tamane u noćnim satima.

Osim pojedenih plodva, veliki broj postaje oštećen i neupotrebljiv.

Poslastica za ptice

Ptice neće lako odustati od crvenih jagoda posebno ako se gnezde u blizini i imaju ptiće. Sve vrste nisu zainteresovane na isti način. Krupnije ptice mogu da pojedu cele plodove, dok manje kljucaju pojedinačne i na njima prave rupe. Najopasnija su jata čvoraka, vrana i gačaka koja će pojesti sve što vide.

Veće štete će biti u urbanim baštama i malim jagodnjacima na okućnicama. U istraživanjima je dokazano da na velikim plantažama ptice više pojedu insekata i drugih štetnih organizama, dok su štete na jagodama zanemarljive. Što je površina jagodnjaka veća, to su plodovi u centralnom delu zaštićeniji.

Treba izbegavati sadnju ovog voća u blizini mesta gde se gnezde ptice. Postoje i različiti objekti i uređaji za plašenje ptica. Gumene zmije i statue grabljivica (sova) imaju kratkotrajnu efikasnost. Ptice će brzo shvatiti da se grabežljivci nikada ne pomeraju. Zbog toga ih morate pomerati.

Plodovi u centralnom delu su zaštićeniji (Foto: Depositphotos/lzf)

Možete koristiti predmete koji se pokreću i stvaraju buku kada ih vetar miče. U tu svrhu mogu se koristiti stari CD-ovi, kineska zvona, trake koje svetlucaju, komadi traka bele tkanine, vrteške i slični predmeti. Mana im je što ne deluju kada nema vetra.

Uređaji koji stvaraju zvuk su dosta popularni. Radi se o plinskim topovima, sirenama, zvečkama, limenkama na užetu, metalnim čepovima povezanim u niz. Pitanje je koliko je jagodnjak blizu kuća i naselja, jer komšiluku može biti dosadno da slušaju ovakve zvukove.

Pre početka zrenja, po površini se položi kamenje koje smo obojili da podseća na jagodu. Kljucanje će uveriti ptice da se radi o nejestivim predmetima. Ovo može spasiti prvi rod najkrupnijih plodova.

Za manje parcele odlična zaštita će biti prekrivanje mrežama, akrilom ili drugim materijalima koji propuštaju svetlost, vazduh i padavine i kroz koje pčele mogu doći i oprašiti cvetove, a onemogućavaju pticama pristup. Sličnu funkciju ima i granje koje možemo položiti preko gredice.

Zaštita od puževa

Bilo da se radi o puževima s kućicom ili golaćima za njih je jagoda desert od koga neće lako odustati. Hrane se noću i zbog toga često ujutro zateknemo uništene plodove.

Kako bi smanjili napad u malim baštama najbolje ih je uzgajati na povišenim gredicama, ali i to može biti zamka. Ako su ivice gredice od daske ili cigle često se desi da je tu dovoljno vlažno i ima prostora za skrivanje puževa. S gredice uklonite nepotrebnu organsku materiju.

Obavezno uklonite sve prezrele i oštećene plodove, jer oni ispuštaju jak miris koji na puževe deluje kao poziv na gozbu.

Redovito ih berite (Foto:  Depositphoto/york010)

Okolo useva možemo da pospemo sloj pepela, ali ne preblizu biljaka jer menja pH reakciju zemljišta što ne odgovara jagodama. Često se pepeo pomeša sa talogom kafe. Nedostatak je što posle kiše moramo ponovo obaviti posipanje.

Usitnjene ljuske jaja su oštre i puževi izbegavaju da se kreću po njima. Jednostavno se pospu okolo biljaka i nije ih potrebno ponovo posipati posle padavina.

Sumporni prah je efikasan, a osim što će sprečiti puževe deluje na grinje i leptiraste mušice koje su štetočine jagode. Najefikasniji je čist sumpor koji se posipa po ivici gredica.

Okolo uzdignutih gredica mogu se postaviti bakarne trake koje zahvaljujući elektricitetu koji nastaje u kontaktu sa telom puža deluje kao barijera.

Neke biljke i preparati od njih deluju kao repelenti. Kopriva se može koristiti na više načina. Osim što će biljke koje rastu biti granica do koje puževi mogu ići, možemo je koristiti kao malč ili za primenu preparata kojim se tretira površina. Priprema se kao klasičan insekticid od koprive. Gorušica je još jedna efikasna biljka. Ako nemamo gde da je uberemo, možemo iskoristiti senf u prahu na isti način kao pepeo.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Zaštita jagode Ptice Puževi Zaštita plodova Jagoda Nagrizena jagoda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.