Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 29.11.2021. 10:00

Pucanje kore na voćkama: Zbog čega dolazi i kako sprečiti?

Brojni su uzroci koji mogu dovesti do pucanja kore voćnih stabala. Ova pojava može umanjiti rodnost, kvalitet plodova i dovesti do propadanja voćaka.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.840
  • 53
  • 0

Pucanje kore na stablu i granama voćaka ima mnogo negativnih posledica. U zavisnosti od veličine i dubine pukotine na kori i drvetu dolazi do smanjena plodnosti, plodovi su sitniji, lošijeg kvaliteta, opada otpornost voćnog stabla. Ono može imati takav obim da izazove njegovo propadanje.

Mnogobojni su razlozi zbog kojih može doći do ovoga, a najopasnije je kada se pojavi na deblu mlade sadnice.

Najznačajniji uzroci su izmrzavanje, opekotine od sunca, delovanje štetočina, pojava oboljenja, neprilagođena snabdevenost vlagom, neadekvatna ishrana.

Izmrzavanje, sunce, sneg

Izmrzavanje se javlja kada posle toplog perioda naglo zahladi. Najčešće se javlja tokom proleća. Stablo voćke se tokom toplog perioda aktivira, usvoji vodu. Usled naglog zahlađenja dolazi do stvaranja leda u slojevima kore, čak i drveta. Zbog leda nastaje pucanje i guljenje kore.

Kako bi sprečili izmrzavanje tokom proleća, potrebno je kada opadne lišće, a najkasnije do kraja decembra, obaviti krečenje voćaka. Bela boja će sprečiti zagrevanje stabla tokom toplog perioda. Voćka se neće probuditi iz zimskog sna i usvojiti vodu.

Veoma često zbog izloženosti prvim, jakim zracima sunca nastaju smeđe mrlje na deblu i granama voćaka. Dolazi do promena u strukturi tkiva kore što rezultira pojavom pucanja. Karakteristično je da se smeđe mrlje javljaju na onoj strani koja je izložena suncu.

I sneg može izazvati ovu pojavu jer svojom težinom pritiska tkivo kore.

Veće količine snega mogu negativno da utiču na voćke (Foto: B.Kecman)

Mnogobrojne biljne bolesti takođe mogu dovesti do ove pojave, čak i do potpunog propadanja voćaka u veoma kratkom vremenskom razdoblju. Sličan slučaj je sa raznim štetočinama kao što su brojni insekti i glodari.

Do pucanja kore može doći kada posle perioda suše naglo dođu velike padavine jer kora ne može da prati povećanje sadržaja vode. Takođe, razlog može biti i neadekvatna ishrana.

Uzrok može biti i taj kada su voćna stabla posađena na terenu koji svojim karakteristikama ne odgovara uzgajanju voćaka. Veoma često je uzrok visok nivo podzemne vode, neadekvatan odabir sorte ili vrste, nepravilna rezidba ili izostanak rezidbe, pregusto posađene sadnice, preopterećenost rodom.

Preventivne mere

Najefikasniji metod borbe protiv pojave pucanja kore je sprovođenje preventivnih mera, a one su brojne - već spomenuto krečenje, adekvatno navodnjavanje, odgovarajuća prihrana, izbor lokacije i zemljišta, izbor vrste ili sorte, preventivna zaštita od napada štetočina, sprečavanje pojave biljnih bolesti, adekvatna rezidba, proređivanje plodova, zaštita od niskih temperatura.         

Stari voćnjaci: Ne žurite sa novom sadnjom, pre toga se pripremite       

Saniranje pukotina na kori zavisi od načina nastanka. Najznačajnije je da se ukloni kora koja je pukla i koja nema više kontakt sa deblom. Tada se pristupa tretiranju oštećene površine različitim materijama i sredstvima u zavisnosti od uzroka.

Kako bi sprečili propadanje stabala, pukotine treba lečiti u fazi mirovanja voćke. Kada se stablo aktivira i krene kolanje vode i hraniva do zarastanja rane dolazi sporije, rana teže zarasta. To je posebno važno kada pucanje kore izazivaju gljivice. Veoma često se zbog njihovog napada treba odrezati deo grane na kojoj je pukotina. Odreže se sve do dela gde je zdravo tkivo. Kod gljivičnog oboljenja i pucanja kore mladih sadnica veoma često dolazi do njihovog propadanja.

Tretiranje se obavlja po suvom vremenu.


Tagovi

Zaštita voćaka Pucanje kore Pucanje stabla Izmrzavanje stabla Preventivne mere Krečenje voćaka Zašto Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.