Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požega
  • 04.10.2018. 10:30

Radošević: Budimka će početi sa radom za nekoliko meseci

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede obećao je Požežanima da će za nekoliko meseci ponovo proraditi nekadašnji gigant za preradu voća i povrća Budimka.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 2.455
  • 242
  • 0

U Požegi je održan prvi Festival jabuke, na kome su proizvođači i građani imali priliku da razgovaraju o budućnosti voćarstva u ovom kraju, naročito kada je u pitanju ponovo pokretanje Budimke, sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede Željkom Radoševićem.

Budimka se priprema za prodaju

On je rekao da je jedna od osnovnih tačaka agrarne politike da se razvijaju preradni kapaciteti, kako bi proizvodi dobili dodatnu vrednost.

"Fabrika Budimka je u ovom kraju obeležila čitavu jednu epohu, ali u jednom dužem vremenskom roku je van funkcije. Ono što je lepa i važna vest za stanovnike Požege, i čitav deo Zapadne Srbije, jeste da se ova fabrika priprema za prodaju. Imali smo dosta problema i rešili smo one najizazovnije, kao što je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, zatim pitanja iz sektora restitucije, od kojih su dva praktično pred rešenjem, urađena je procena vrednosti i slično. To nam daje za pravo da u kratkom roku možemo očekivati javni oglas. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da imamo oko 20 domaćih i stranih kompanija, koje su ozbiljno zainteresovane za Budiimku. To za ovaj kraj znači jednu ozbiljnu investicuju, nova radna mesta, proizvodnju proizvoda sa dodatnom vrednošću izuzetnog kvaliteta, koji će biti ponuđeni i domaćem i stranom tržištu", rekao je Radošević i dodao da se novi vlasnik može očekivati za nekoliko meseci.

Jabuke sa mirisom, bojom i ukusom

Predsednik opštine Požega Milan Božić takođe je ukazao na veliki značaj preduzeća Budimka, koja je pre 30 godina otkupljivala oko 30.000 vagona ili 300.000 tona, imala 400 stalno zaposlenih radnika, a u toku sezone, koja je trajala devet meseci, i preko 1.000 radnika.

Božić
Božić: I zarasli jabučnjaci dobro rađaju

Dodao je i da je većina voćnjaka sa jabukama danas zarasla, čak da se samo do 10% obrađuje. Ali, kako je rekao, i u tim zaraslim voćnjacima nalazi se autohtona sorta budimka, koja i dalje dobro rađa. "Jabučnjaci koji su zarasli i dalje dobro rađaju. To nisu jabuke koje su u megamarketima. Ove naše imaju miris, boju i ukus, i, naravno, jednog crvića unutra. Taj crvić govori o kvalitetu te jabuke, da je higijenski i tehnološki vrlo ispravan proizvod", rekao je Božić.


Tagovi

Festical jabuke Željko Radošević Budimka Milan Božić Prodaja Budimke


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃