Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup maline
  • 27.05.2024. 15:35

Sastanak sa ministrom završen, otkupna cena maline i dalje nepoznata

Sastanak im je ponovo zakazan za petak, kada će, kako se nadaju, konačno znati šta mogu da očekuju.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 4.999
  • 282
  • 1

Nakon sastanka u zgradi Vlade Srbije koji je trajao nekoliko sati, predstavnici udruženja malinara kažu da ipak nije dogovoreno koja će biti ovogodišnja otkupna cena maline. Sastanak im je ponovo zakazan za petak (31.5.), kada će, kako se nadaju, konačno znati šta mogu da očekuju.

Kao i svake godine, izuzetak nije ni ova: upitna je minimalna cena maline koju će otkupljivači plaćati proizvođačima u ovogodišnjoj berbi. Zato su se predstavnici nekoliko udruženja malinara danas (27.5.) sastali sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Martinovićem.

"Razgovori su bili dugački i iscrpni, potrajalo je, razgovaralo se na sve teme. Naravno, glavna je bila cena maline za ovu godinu, ali do konkretne nismo došli. Došli smo do obećanja ministarstva koje će se uključiti da pomogne sa nekom subvencijom po kilogramu maline", kaže predsednik Udruženja malinara Vilamet Mileta Pilčević.

Otkupljivači se, ipak, o ceni nisu izjasnili.

"Rečeno nam je da idu na sajam u Amsterdam (Međunarodni sajam robnih marki “PLMA”, op.aut.) koji se održava ovih dana, da procene tržište. U petak u 12 sati ponovo idemo na sastanak gde treba da dođemo do neke akontne cene. Nije da nam se ide, ali moramo".

Tražili 350 dinara + pdv

Malinari su tražili da minimalna otkupna cena bude 350 dinara + pdv, sa tendencijom rasta.

"Videćemo u petak da li će se to ispuniti. Želimo da budemo zaštićeni, da možemo da ulažemo u proizvodnju, da ljudi ne napuštaju zasade. Tražimo da pdv bude odvojen od cene, jer je do sada uvek ulazio u cenu. To nam je još prošle godine obećano da će biti rešeno", naglašava Pilčević.

Prošlogodišnja otkupna cena bila je u proseku 200 dinara, što je tada izazvalo veliko nezadovoljstvo proizvođača ovog voća. Sve zalihe iz prošle i 2022. godine su prodate, tako da malinari imaju razloga da se nadaju boljoj ceni od prošlogodišnje.

Pilčević se nada da će sastanak u petak dobro proći (foto: Mileta Pilčević)

"Ministar Martinović je rekao da će uraditi sve moguće da nam pomogne, da ne gasimo tu poljoprivrednu granu od koje veliku dobit ima i država. Više ćemo znati u petak, nakon što se on konsultuje sa Ministarstvom finansija."

Pilčević dodaje da su neki od glavnih otkupljivača maline Sirogojno company, Jugotrejd doo, Frigo junior, Master frigo.

Berba kreće, prinos upitan

Berba maline počinje za desetak dana, ali proizvođači kažu da će prinosi biti umanjeni i do 40 odsto.

"Sneg je izlomio grane, kasnije je mraz izmrzao cvetne pupoljke, pa onda je pao led koji je ogromne štete načinio. Nije nam vreme išlo na ruku", kaže Pilčević koji malinu uzgaja na 3,5 hektara, a u dobrim godinama rod bude do 35 tona.

Malinjaci kod Ljubovije pod snegom, proizvođači očajni: Šteta će biti ogromna

Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Privredne komore Srbije, Uprave carina, Republičkog zavoda za statistiku, skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i predstavnici Instituta za voćarstvo Čačak.


Tagovi

Sastanak Udruženje malinara Vilamet Mileta Pilčević Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović Cena maline Otkupljivači maline


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".