Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • ICEX
 • 28.11.2023. 12:00

Španske kompanije donose rešenja za sve potrebe: Od kalibraže do ambalaže

Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije organizuje seminar Španija - Srbija: Tehnologije pakovanja i čuvanja svežeg voća i povrća.

Foto: ICEX/Fernando Madariaga
 • 733
 • 85
 • 0

Španija je najveći evropski proizvođač voća i povrća, sa više od četvrtine ukupne proizvodnje u EU. Pored striktnih domaćih regulativa, čiji je cilj da zaštiti krajnjeg potrošača i garantuje zdrav i kvalitetan proizvod, španski izvoz prvenstveno je orijentisan na jedno od najzahtevnijih tržišta u pogledu kvaliteta i bezbednosti hrane u svetu - Evropsku uniju.

Stoga su španski proizvođači bili prinuđeni da konstantno ulažu u nove tehnologije koje im omogućavaju da njihovi proizvodi istovremeno budu vizuelno primamljivi, kvalitetni i zdravi.

"Regulative o bezbednosti i kvalitetu hrane su zahtevni i kod prerade, ali su oni još striktniji kada je reč o svežem voću i povrću."

"Postići i održati svežinu i kvalitet proizvoda je izazovno kada znamo da na njih utiču fizički faktori, poput trenutka berbe, ali i primena adekvatnih sredstava u odgovarajućem trenutku, kako tokom zrenja, tako i nakon berbe", poručuju iz ICEX-a i dodaju da je kao neizostavnu stavku zahteva modernog tržišta, neminovno govoriti i o ambalaži, kao segmentu kome današnji, sve osvešćeniji kupci postavljaju nove tendencije i standarde poput izbacivanja plastične ambalaže iz upotrebe ili pak upotrebu novih, lakše razgradivih plastičnih materijala. 

U tom smislu, španske kompanije, odgovarajući na sve zahtevnije potrebe na nacionalnom tržištu, razvijaju širok dijapazon rešenja za različite stadijume tretmana voća i povrća nakon berbe: od kalibraže do ambalaže.

Seminar Španija - Srbija, 13. decembar

Imajući u vidu važnost poljoprivrede i tema u vezi sa kvalitetom voća i povrća u Srbiji, Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije organizuje seminar Španija - Srbija: Tehnologije pakovanja i čuvanja svežeg voća i povrća, koji će se održati 13. decembra u hotelu Hajat u Beogradu. 

Kompletan program možete pogledati na sledećem linku, dok se za učešće možete prijaviti putem ovog formulara.

"Pored toga što će imati priliku da se upoznaju sa tehnološkim rešenjima za očuvanje kvaliteta i pakovanje voća i povrća nekih od vodećih španskih firmi iz ove oblasti, domaći proizvođači će imati priliku da čuju kakvo je stanje u oblasti istraživanja i zahteva španskog i srpskog tržišta po pitanju ovih tehnologija", kažu iz ICEX-a i dodaju da će se na početku seminara, proizvođačima iz Srbije obratiti predstavnica španskog tehnološkog centra AINIA koji se preko 30 godina bavi istraživanjem, razvojem i inovacijama (R&D&i) u oblasti hrane.

AINIA svoje aktivnosti realizuje širom sveta, oslanjajući se na sopstvene kapacitete i široku mrežu kontakata i partnerskih privatnih i javnih organizacija. Spadaju u evropske tehnološke centre sa najvećom društvenom poslovnom bazom, sa više od 700 povezanih preduzeća i 1.600 klijenata.

Spisak španskih kompanija učesnica:

 • AGROFRESH proizvodi omogućavaju kontrolu etilena nakon berbe voća, povrća i cveća, usporavanje procesa zrenja, itd. Njihova integrisana digitalna platforma pomaže u praćenju podataka i pomaže u donošenju odluka o kvalitetu voća.
 • AZCAVAL razvija i proizvodi mašine za merenje i pakovanje, kao i kompletne linije za borovnice, uzimajući u obzir konkretne potrebe klijenata. Sa sedištem u Sevilji, pored Španije, prisutni su u Portugaliji, Italiji, Holandiji, Srbiji, Čileu, Peruu, SAD, itd.
 • GREENKEEPER IBERIA je proizvođač apsorbera O₂ i CO₂ za aktivno pakovanje, etilenskih apsorpcionih vrećica za kutije za voće i povrće, mašina za rashladne komore, filtera za kontejnere i hladnjače i uređaja za monitoring temperature.
 • INDUSER je inženjerska kompanija koja dizajnira i proizvodi inovativne, brze, automatizovane linije za pakovanje voća i povrća. Specijalizovani su za: borovnice, koštičavo voće, trešnje, paradajz, paprike, zelenu salatu i sveže prerađene proizvode spremne za upotrebu, dehidrirano voće, itd.
 • INTARCON dizajnira i proizvodi kompaktnu opremu za komercijalno i industrijsko hlađenje, nudeći rešenja za efikasniji i održiviji rad rashladnih postrojenja. Trenutno, INTARCON ima više od 55.000 instaliranih jedinica u preko 50 zemalja. Kompanija je konstantno posvećena unapređenju kvaliteta kroz R&D&i projekte, kako bi pronašla ekološki prihvatljiva rešenja.
 • ULMA PACKAGING proizvodi mašine za pakovanje, pre svega za prehrambeni sektor. Kompanija ima globalno prisustvo, izvozi u oko 60 zemalja, dok u 22 zemlje poseduje sopstvene filijale.

Prijave su otvorene do 8. decembra 2023., a za sve dodatne informacije, možete se obratiti Trgovinskom odeljenju Ambasade Španije u Beogradu, na belgrado@comercio.mineco.es.


Tagovi

Španija Španski izvoz Španski proizvođači ICEX Od kalibraže do ambalaže Tehnologije pakovanja Španija - Srbija AINIA Agrofresh Azcaval Greenkeeper iberia Induser Intarcon Ulma packaging


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]