Niske temperature i sneg sigurno će štetiti svim voćnim vrstama. Najviše će stradati breskve i kajsije koje su, u većini krajeva, bile u fazi punog cvetanja. Posle otapanja snega, voće bi trebalo prihraniti aminokiselinama kako bi lakše podnelo stres zbog perioda niskih temperatura.
Početak proleća doneo nam je sneg i niske temperature. Nakon mraznih noći, koja je dovela do oštećenja na otvorenim cvetovima sorti jabuka, krušaka, breskvi i šljiva, usledile su padavine koje su formirale snežni pokrivač i na stablima voćaka.
Sneg je, pri ovako lošim vremenskim uslovima, dobar izolator na cvetovima i pupoljcima, a dodatni problem može da nastane ako dođe do njegovog naglog topljenja praćenog niskim temperaturama, odnosno, mraznim noćima. Ako i dođe do toga, ponovo bi trebalo zaštititi voćke dimljenjem ili orošavanjem jer, niže dnevne temperature koje će sigurno ostati barem dva do tri dana nakon prestanka padavina, onemogućavaju tretman aminokiselinama.
Sa njima bi, u svakom slučaju, trebalo da se tretira voće čim dnevne temperature pređu 10 C°, u količini od dve litre po hektaru, kako bi stabla lakše podnela stres nakon otopljavanja.
Ako su voćari imali vremena da pregledaju cvetove, oni koji su promenili boju u smeđu, crnu ili su se sparušili, znači da neće biti ploda dok antere sa polenom koje nisu pocrnele znače da je cvet "preživeo" niske temperature. Oštećenja sigurno ima, a to zavisi i od nadmorske visine u kojima se nalaze zasadi.
Na nižim visinama, pupoljci su se skoro otvorili, a rane sorte su cvetale. Kod jabuka, sorte Ajdared i Gala, koje su bile najviše otvorene, biće oštećenja kao što je kod krušaka slučaj sa sortama Junska lepotica i Abate Fetel. Kod šljiva, šteta može da se očekuje na sortama Stenlej, Čačanska rana, rodna, lepotica i požegača. Kod breskvi i kajsija skoro sve sorte bile su u fazi cvetanja i to je vrsta kod kojih će biti najviše šteta od mraza.
Ako i dođe do formiranja ploda, u njegovom budućem razvoju može doći do pojave smeđe boje, pri njegovom vrhu, koja će ostati do berbe, kao i pojave svetlijih i tamnijih zona osnovne boje plodova, na ostalim delovima ploda tokom vegetacije.
Voćari koji su obavili rezidbu, prihranili voćke i koliko toliko ih zaštitili od mraza trebalo bi da imaju manje šteta. Jabučaste, koštičave i jezgraste vrste lakše podnose težinu snega dok proizvođači malina, naročito u višim područjima, sigurno će muku mučiti sa vlažnim snegom na stabljikama iznad poslednje žice. Malina ima tanko stablo i može doći do lomljenja gornjih delova stabljike zbog težine snega.
Tagovi
Autor
Bojan Kecman
pre 5 godina
U apotekama se može naći Agribor, sredstvo sa borom, dozvoljeno u organskoj proizvodnji. Što se tiče fungicida, nema ih mnogo, koriste se sredstva koja jačaju biljke, najbolje je kontaktirati Gaj Mostar ili Anturiju iz Čapljine. Brzom poštom šalju sredstva. Kod mene, u Banjaluci i okolini nema mnogo ni sredstava za zaštitu, osim Neemazal i Trishula, to su insekticidi koji se koriste u precvjetavanju, bezopasni su za pčele, a štetni za štetne organizme. Koristim domaće, nekuvano, kravlje mlijeko. Litra na 8-10 litara vode uz dodatak sode bikarbone ( 20 gr/10 l vode) i kafenu šolju jestivog ulja. To je univerzalna kombinacija za bolesti i insekte. Prskati jednom u 10 dana je dovoljno. Sve navedeno koristite za sve voćne vrste. Pozdrav.
Boban Simovic
pre 5 godina
Poštovani, hvala na odgovoru i navođenju hemijskih preparata. Molim da mi navedete sredstva za integralnu i organsku proizvodnju - specijalizovani ste zato. Ovo mi je bitno zbog toga što su mi tu i pčele. Osim naziva ukažite mi i gde se ti preparati mogu nabaviti. Unapred hvala Boban Simović
Bojan Kecman
pre 5 godina
Ako imate jabuku, šljivu i krušku, a hoćete da koristite hemiju, Chorus ili Pehar, kao sistemični fungicidi, plus Kaptan ili Mankozeb, kao kontaktni. U precvjetavanju, ako su u toj fazi, dodajte insekticid Mospilan. U apotekama će vam reći doze. Fungicidi mogu u cvjetanju da idu ali bolje je da sačekate precvjetavanje. Insekticide ni slučajno koristiti u cvjetanju, zbog pčela. Pozdrav.
Boban Simovic
pre 5 godina
Poštovani, Šta nm u ovim prilikama preporučujete od preparataa za zaštitu za pojedine vrste voća? S poštovanjm Boban Simović