Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sneg na voću
  • 25.03.2020. 10:30

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snega i mraznih dana?

Niske temperature i sneg sigurno će štetiti svim voćnim vrstama. Najviše će stradati breskve i kajsije koje su, u većini krajeva, bile u fazi punog cvetanja. Posle otapanja snega, voće bi trebalo prihraniti aminokiselinama kako bi lakše podnelo stres zbog perioda niskih temperatura.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.190
  • 146
  • 0

Početak proleća doneo nam je sneg i niske temperature. Nakon mraznih noći, koja je dovela do oštećenja na otvorenim cvetovima sorti jabuka, krušaka, breskvi i šljiva, usledile su padavine koje su formirale snežni pokrivač i na stablima voćaka.

Ponoviti tretman aminokiselinama

Sneg je, pri ovako lošim vremenskim uslovima, dobar izolator na cvetovima i pupoljcima, a dodatni problem može da nastane ako dođe do njegovog naglog topljenja praćenog niskim temperaturama, odnosno, mraznim noćima. Ako i dođe do toga, ponovo bi trebalo zaštititi voćke dimljenjem ili orošavanjem jer, niže dnevne temperature koje će sigurno ostati barem dva do tri dana nakon prestanka padavina, onemogućavaju tretman aminokiselinama.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

Sa njima bi, u svakom slučaju, trebalo da se tretira voće čim dnevne temperature pređu 10 C°, u količini od dve litre po hektaru, kako bi stabla lakše podnela stres nakon otopljavanja.

Breskve i kajsije najviše će da stradaju

Ako su voćari imali vremena da pregledaju cvetove, oni koji su promenili boju u smeđu, crnu ili su se sparušili, znači da neće biti ploda dok antere sa polenom koje nisu pocrnele znače da je cvet "preživeo" niske temperature. Oštećenja sigurno ima, a to zavisi i od nadmorske visine u kojima se nalaze zasadi.

Cvet koji nije promenio boju, preživeo je temperaturni stres

Na nižim visinama, pupoljci su se skoro otvorili, a rane sorte su cvetale. Kod jabuka, sorte Ajdared i Gala, koje su bile najviše otvorene, biće oštećenja kao što je kod krušaka slučaj sa sortama Junska lepotica i Abate Fetel. Kod šljiva, šteta može da se očekuje na sortama Stenlej, Čačanska rana, rodna, lepotica i požegača. Kod breskvi i kajsija skoro sve sorte bile su u fazi cvetanja i to je vrsta kod kojih će biti najviše šteta od mraza.

Ako i dođe do formiranja ploda, u njegovom budućem razvoju može doći do pojave smeđe boje, pri njegovom vrhu, koja će ostati do berbe, kao i pojave svetlijih i tamnijih zona osnovne boje plodova, na ostalim delovima ploda tokom vegetacije.

I težak sneg predstavlja problem

Voćari koji su obavili rezidbu, prihranili voćke i koliko toliko ih zaštitili od mraza trebalo bi da imaju manje šteta. Jabučaste, koštičave i jezgraste vrste lakše podnose težinu snega dok proizvođači malina, naročito u višim područjima, sigurno će muku mučiti sa vlažnim snegom na stabljikama iznad poslednje žice. Malina ima tanko stablo i može doći do lomljenja gornjih delova stabljike zbog težine snega.


Tagovi

Štete od mraza na voćkama Niske temperature Aminokiseline Prihrana voća Početak proleća Mraz na voću Faza cvetanja Faza formiranja ploda Dobar izolator


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u