Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bibaum sadnice
  • 12.10.2018. 10:15

Šta su bibaum sadnice?

Bibaum sadnice omogućavaju postizanje visokih prinosa i do 80-90 tona po hektaru, uz 95% plodova prve klase.

Foto: Mazzoni Group
  • 2.791
  • 157
  • 0

Da li ste čuli za pojam bibaum sadnica? Radi se o proizvodu iz Italije, koji je uveden u proizvodnju 2005. godine. Kod nas je relativno nova tehnologija, a prvi zasad bibaum jabuka podignut je pre tri godine u Vrbasu. Radi se o jednom kalemu iz koga "idu" dve grane.

"Bibaum je sadnica koja ima dve vodilice, koje su kalemljene na jednoj podlozi. Ova jedinstvena tehnologija omogućava postizanje visokih prinosa i do 80-90 tona po hektaru, uz 95% plodova prve klase. Dobijamo ujednačen kvalitet plodova na vrhu i na dnu krošnje, jer biljka dobija više svetlosti, pošto je bujnost smanjena", objašnjava Radmila Koprivica iz PSSS Mladenovac.

Sistem prilagođen mehanizovanoj rezidbi i berbi

Dodaje da ovaj sistem ima i druge prednosti: jednostavniju rezidbu, hemijski tretman, proređivanje plodova i berbu. Prilagođen je mehanizovanoj rezidbi i berbi, a i pri ručnoj berbi efikasnost radne snage je 20% veća. "Ovakve sadnice se koriste u sistemu gajenja dvoosovinsko vreteno, kako bi se postigao veliki broj grana po hektaru, tačnije oko 4.500, uz umeren broj stabala - 2.200 po hektaru", pojašnjava Koprivica.

Uslovi za sadnju bibaum sadnica

Bibaum sadnice najbolje rezultate daju na kvalitetnom zemljištu, a odgovara im umereno važne klime. Na lošim zemljištima može da dođe do slabijeg porasta. Sadnice se najčešće sade na rastojanju od 2,8 m x 1 m do 3,3 m x 1,2 m. Na taj način se postiže da se na svakih 50 cm do 60 cm u redu nalazi jedna vodilica, na kojoj se nalaze rodne grane. Ovom gustinom se obezbeđuje konstantan pomenuti rod od 80 t/ha do 90 t/ha. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Bibaum Jabuka Sadnice Kalem Dve vodilice Rod prve klase Italija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]