Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 02.05.2023. 16:30

Šta sve napada jabuku i kako je zaštititi?

Na osetljivim sortama jabuke kao što su ajdared, jonagored, jonagold, prisutni su simptomi pepelnice jabuke u vidu belih mladara

Foto: PIS Vojvodina
  • 231
  • 40
  • 0

Proizvodni zasadi jabuka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja, od različitih faza cvetanja do početnih faza razvoja ploda, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Period primarnih infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) i dalje je u toku. Uz prisustvo askospora i uvidom u registrovane temperature, padavine i dužinu trajanja vlaženja lista na automatskim meteorološkim stanicama u jabučnjacima, može se zaključiti da su se pre nedelju dana stekli uslovi za ostvarenje infekcije pomenutim patogenom na većini regiona u našoj zemlji. 

S obzirom na osetljivu fazu razvoja jabuka i novu najavu padavina, proizvođačima se preporučuje primena sledeće kombinacije fungicida na bazi aktivne materije:

  • fluazinam 0,6 - 1 l/ha; 
  • difenokonazol u koncentraciji 0,03 odsto.

Podsetimo, čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima jabuke. Ovaj patogen može da izazove veliku štetu u kvalitetu i količini prinosa, koja u odsustvu hemijske zaštite može biti potpuna, odnosno 100 odsto.

Pepelnica jabuke na osetljivim sortama

Na osetljivim sortama jabuke kao što su ajdared, jonagored, jonagold, prisutni su simptomi pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) u vidu belih mladara. Navedeni sistemični fungicidi sprečiće sekundarne infekcije i dalji razvoj ovog patogena.

Imajući u vidu padavine, proizvođačima se preporučuje pažljivo praćenje vremenske prognoze i pozicioniranje tretmana pred najavljene padavine.

Kako suzbiti bakterioznu plamenjaču?

U zasadima koji se nalaze u različitim fazama cvetanja i dalje postoji visok rizik od infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), te se u cilju zaštite preporučuje primena nekog od sledećih preparata na bazi aktivne materije:

  • bakar-hidroksid 0,05-0,06 odsto;
  • fosetil-aluminijum 0,4-0,45odsto;
  • Bacillus subtilis 10 l/ha.

Kako zaštititi jabuku od bakteriozne plamenjače?

Na određenim ekspozicijama na Fruškoj gori (RC Sremska Mitrovica, RC Novi Sad) jabučnjaci su u fazama precvetavanja i početnim fazama razvoja ploda. U takvim zasadima postoji rizik od nastanka šteta od strane jabukine ose (Hoplocampa testudinea) čiji se ulovi na lepljivim klopkama beleže od polovine aprila. U periodu precvetavanja počinje piljenje larvi ove štetočine koje se ubušuju u tek zametnute plodove. 

Samo u zasadima gde se jabuke nalaze u fazama precvetavanja i gde se ova štetočina redovno javlja, u cilju suzbijanja tek ispiljenih larvi jabukinih osa, preproručuje se primena insekticida na bazi aktivne materije deltametrin u koncentraciji 0,03-0,05 odsto.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zasadi jabuka Zaštita jabuke Čađava pegavost lišća Krastavost ploda jabuke Fungicidi Pepelnica jabuke Bakteriozna plamenjača Jabukina osa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva