Kažu - nije ih lako odgajiti, proizvodnja je skupa, a jagode su osetljivo voće, pa je potrebno mnogo truda, rada i znanja da na tezge stignu u prvoj dekadi maja.
Da se vredan rad i uloženi trud uvek isplate najbolje pokazuje i primer porodice Borišić iz sela Trbušani kod Čačka. Nekoliko generacija se na imanju već godinama unazad bavi proizvodnjom jagoda, a upravo ova voćka donosi prvu zaradu u godini. Sa prvim danima berbe velike količine crvenih poldova stiže na rafove marketa i pijačne tezge, piše RINA.
"Jagode je prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi ih gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne”, rekao je Zoran Borišić za ovu agenciju.
Prve domaće stigle su i na zrenjaninske pijace, prvi put ove godine izneli su ovo slatko voće povrtari i voćari iz Mužlje, piše zrenjaniski.
Kažu - nije ih lako odgajiti, proizvodnja je skupa, a jagode su osetljivo voće, pa je potrebno mnogo truda, rada i znanja da na tezge stignu u prvoj dekadi maja. Kilogram prvih domaćih tamo košta 400 dinara, kao i u Beogradu.
Dok prema izveštaju STIPS-a, u Leskovcu i Šapcu su 350 dinara, a u Novom Sadu od 450 do 500 dinara za kilogram na pojedinim pijacama.
Tagovi
Autorka
Julijana Kuzmić
pre 3 nedelje
U Novom Sadu na pijacama sada ima sve više onih domaćih iz Šapca po toj ceni...
sanjaVA
pre 3 nedelje
400 din/kg... Ima ih i koji po toj ceni dostavljaju na ku'nu adresu, a u prodavnicama su skuplje...
Almasa Muhović
pre 3 nedelje
Skupe. Ove godine sve poskupilo.