Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obeležen svetski dan jabuke
  • 21.10.2016. 18:00

Stiže Evelina-nova klupska sorta

Primenom savremene elektronske tehnologije deo hotela Crown Plaza u Beogradu pretvoren je u najveći voćnjak na Balkanu.

  • 1.169
  • 47
  • 1

Svetski dan jabuka, 20. oktobar, kompanija "Delta agrar" obeležila je na neobičan i nesvakidašnji način, promocijom voćnjaka u Čelarevu i nove klupske sorte Evelina. Primenom savremene elektronske i digitalne tehnologije deo hotela Crown Plaza u Beogradu pretvoren je u najveći voćnjak na Balkanu.

Naime, gosti su bili u prilici da kroz interaktivne panele, virtuelnu stvarnost i video, vide kako se koristi savremena tehnologija u procesu proizvodnje i skladištenja jabuka. Primenom interaktivnog panela bilo je dovoljno da se jednim klikom jabukom na panelu dobiju informacije o specifičnostima klupskih sorti Pink Lady, Kiku i Modi koje su zastupljene u voćnjaku "Podunavlje", površine 500 hektara.

Delta Agrar se proizvodnjom jabuke bavi od 2007. Godine. Do sada je proizvedeno oko 90 miliona kilograma jabuke, a ove godine očekuje se prinos 20 miliona kilograma.

Ciljevi u voćarskoj proizvodnji se menjaju iz godine u godinu

Zoran Đogić, kategori menadžer za voćarstvo i vinogradarstvo u "Delta agraru" istako je da se ciljevi u proizvodnji jabuke menjaju iz godine u godinu. U današnje vreme je najbitnije "slušati" biljku i čuti šta joj je potrebno kako bi joj bili obezbeđeni optimalni uslovi za rast i razvoj. "To je moderna poljoprivreda. Nijedna poljoprivreda u koju se neinvestira, u kojoj se čeka da se poklope agroekološki uslovi koji bi obezbedili dobar rod nema perspektivu". Istako je Đogić.

Budućnost donsi projekcije, inovacije i planove svih detalja koji se tiču proizvodnje i plasmana. U te svrhe, do sada ova kompanija je uložila u poljoprivredu oko 250 miliona evra, a u voćarsku proizvodnju više od 50 miliona evra.

Novi investicioni ciklus

U novom investicionom ciklusu očekuju se nove sorte jabuke koje će obogatiti tržište Srbije. "Delta agrar" je naime, dobila licencu za proizvodnju još jedne prestižne klupske sorte, Evelina. Sorta Evelina koja se bere u septembru, nastala je u Nemačkoj 2000. godine ukrštanjem sorti Clivie i Zlatnog Delišesa. Crveno žute je boje, slatkastog ukusa sa neznatnim osećajem kiselosti.

U procesu je i licenciranje za proizvodnju još četiri nove klupske sorte, Swee Tango, Red Moon, Rubens i Isaaq. Finalizacija ovog procesa očekuje se u 2017. godini.

Saradnja s malim proizvođačima

Jedan od ciljeva kompanije jeste omogućavanje voćarske proizvodnje malim proizvođačima i seoskim domaćninstivma. U tu svrhu osmišljen je proces kooperacije u kojem je proizvođaču, poljoprivrednom gazdinstvu garantovan otkup kompletnog roda jabuke u toku čitavog proizvodnog ciklusa, 15 do 20 godina. Kooperantima je obezbeđena kompletna stručna pomoć u podizanju i nezi zasada, a kuriozitet je i korišćenje domaćih sadnica jabuka.

Berba

U voćnjaku u Čelarevu berba jabuke je izuzetan događaj. Traje od početka avgusta do sredine novembra, a kada je u punom jeku u voćnjaku radi i do 1.000 berača. U jednom danu, 15. septembra ove godine u voćnjaku je radilo 642 berača, koji su nabrali čak 458 tona jabuka.

Izvor: MAS


Tagovi

Svetski dan jabuke Delta agraa Podunavlje Klupske sorte Pink Lady Modi Kiku Evelina


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.