Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupine
  • 30.07.2019. 08:00

Sve više voćara odlučuje se za organsku proizvodnju kupina

Zanimljivost ove godine je činjenica da se sve veći broj proizvođača odlučuje za koncept integralne proivodnje, kontrolisane proizvodnje, koja je jedan vid prelaza ka sertifikovanoj organskoj proizvodnji.

Foto: Depositphoto/citylights
  • 448
  • 95
  • 0

Berba kupine počela je i u valjevskom kraju. Rod je dobar, ipak voćari ne znaju koliko će sve biti isplativo zato što cena nije još uvek utvrđena. Ovome doprinose i velika variranja u ceni baš kod ovog voća. Iz tog razloga sve više voćara odlučuje se da sa konvencionalne proizvodnje pređe na organsku

Porodica Petrović iz Suvodanja na obroncima Medvednika kupinu gaji petnaestak godina. Na 75 ari imaju tri sorte: Loh nes, Tornfri i Čačansku bestrnu. Očekuju dobar rod i veću zaradu.

"Zbog cena koje su jedne godine 30, a druge 100 dinara odlučili smo se za organsku proizvodnju pošto bi ona, u startu nekih dvadesetak dinara u odnosu na konvencionalnu trebalo da bude skuplja. Ta organska je, čujem u priči nekih, šezdeset, sedamdeset dinara i to se još ne zna, znači, sve mogućnosti su otvorene", kaže Slobodan Petrović iz Suvodanja.

Proizvodnja kupine na raskrsnici, akcenat je i dalje na kvalitetu

Iako je berba tek počela, Petrovići neće angažovati sezonske radnike. Ne isplati im se da beračima plate dnevnicu od dve i po, tri hiljade dinara, kako navodi RTS.

"Pomažu nam deca, imamo troje dece i pomaže mi moja mama, tako da smo smanjili troškove. I koliko god da oberemo, ostaje i za nas", kaže Dragica Petrović iz Suvodanja.

Proizvodnja kupine, kao i maline, u valjevskom kraju je na raskrsnici. Akcenat je na kvalitetu voća i savremenoj proizvodnji bez hemijskih preparata ili eventualno sa njihovom ograničenom upotrebom.

Sve više voćara odlučuje se za prelaz na organsku proizvodnju

Đorđe Sovilj, stručnjak za voćarstvo u poljoprivrednoj stručnoj službi, u Valjevu kaže da su svi kupinjaci u dosta dobrom stanju, da je kvalitet plodova odličan, a rodni potencijal obećava.

Prednosti integralne proizvodnje voća

"Ono što je zanimljivo za ovu godinu, da je većina proizvođača ušla u taj koncept integralne proivodnje, kontrolisane proizvodnje, koja je jedan prelaz ka sertifikovanoj organskoj proizvodnji", rekao je Sovilj.

U poslednjih nekoliko sezona, kada je cena bila niska i nije pokrivala ulaganja, voćari su kupinjake ostavljali neobrane.


Izvori

RTS


Tagovi

Proizvodnja kupine Integralna proizvodnja voća Organska proizvodnja voća Kupinjaci Đorđe Sovilj Slobodan Petrović Dragica Petrović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.