Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekalemljivanje
  • 02.01.2024. 13:30

Tokom zime voćke treba pripremiti za prekalemljivanje: Kada i zašto?

Prekalemljivanje može da se radi i u starijim zasadima, ali se bolji efekti postižu ukoliko su voćke mlađe.

Foto: Marijana Simanić
  • 151
  • 35
  • 0

Današnju voćarsku proizvodnju karakterišu brze promene, a pogrešan izbor sorti prilikom podizanja zasada može dovesti do malih prinosa i plodova koji nisu zadovoljavajućeg kvaliteta, pa je zbog toga neophodno izabranu sortu zameniti drugom koja po mnogim svojstvima više odgovara. Cilj prekalemljivanja je, kako navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Loznica Veljko Stepanović, zamena jedne sorte drugom radi povećanja rodnosti, ili poboljšanja sortnog kvaliteta.

"Pored toga, prekalemljivanje se radi i u slučajevima kada se u zasad želi uneti sorta koja je bolji oprašivač, ili kada se želi rano-cvetna sorta zameniti kasno-cvetnom. Na ovaj način se u najkraćem vremenu i sa najmanje troškova menjaju sorte, pri čemu stablo ostaje na stalnom mestu", kaže ovaj savetodavac i dodaje da prekalemljene sorte mogu za kratko vreme da formiraju novu krunu i brzo stupe na rod.

Koje vrste noževa za kalemljenje postoje?

Najčešće se, kako kaže, prekalemljuju jabuke i kruške, mada se primenjuje i kod drugih voćnih vrsta. Prekalemljivanje se radi na mladim zasadima, ali može i u starijim do dvadesete godine starosti, mada se bolji efekti postižu ukoliko su voćke mlađe. Mora se voditi računa da se sorte koje se prekalemljuju podudaraju u pogledu bujnosti, vremenu cvetanja i završetku vegetacije.

Prekalemiti krajem februara ili početkom marta

Voćke treba tokom zime pripremiti za prekalemljivanje. Na starijim stablima sve grane treba skratiti tokom zimskog perioda i prekalemiti krajem februara, ili početkom marta.

"Kod mlađih stabala prekraćivanje grana je neophodno obaviti prilikom prekalemljivanja. Presek grana se osveži u momentu prekalemljivanja, a to je najčešće u fazi početka vegetacije, neposredno pred cvetanje. Prekalemljivanje se može uraditi direktno na deblu, na prvim ramenim granama i u kruni. Biraju se grane debljine tri do pet centimetara, a obavezno se moraju ostaviti dve, tri grančice koje su niže po položaju u odnosu na mesto kalemljenja, jer one treba da obezbede hranu do prijema okaca i štite deblo od ožegotina i sunca", kaže Stepanović.

Prekalemljivanje jabučastih voćnih vrsta i šljive radi u drugoj polovini marta. Pored toga, može se kalemiti i u avgustu, na "spavajući pupoljak". Kalemljenje se radi na isečak, pod koru ili u procep.

(Foto: Skrinšot/Jutjub/misoo83 tutorials)

"Posle kalemljenja je važno preseke grana i kalem grančice premazati kalem voskom. Najbolje rezultate u praksi je pokazalo kalemljenje na isečak, jer se najbrže stvara kalus. Ukoliko nije bilo uspešno, u avgustu se može ponoviti kalemljenje na spavajući pupoljak", navodi ovaj stručnjak i dodaje da je Potrebno da se zemljište posle prekalemljivanja održava, uklanja korov, orezuje i redovno zaštićuje zasad i đubri NPK đubrivima.

Podsetimo, za kalemljenje na spavajući pupoljak kalem-grančicu treba skidati neposredno pred kalemljenje da ne bi došlo do sušenja sa zdravih matičnih voćnih stabala. Treba voditi računa da podloga i grančica sa koje se skida pupoljak budu slične debljine, jer je tada najbolje prijanjanje za podlogu i srastanje pupoljka.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Prekalemljivanje Veljko Stepanović Mladi zasadi Kalemljenje na isečak Kalemljenje na spavajući pupoljak Kalem-grančica


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva