Kažu da se najčistija jagoda u Srbiji proizvodi u dolinama Suve planine, na oko 600 metara nadmorske visine.
Kažu da se najčistija jagoda u Srbiji proizvodi u dolinama Suve planine, na oko 600 metara nadmorske visine.
Ovde, u mestu Semče svoje jagode na organski način, na čistom vazduhu i zemljištu proizvode i Safet i Vesna Zlatković. Pre nekoliko godina uz pšenicu, pasulj, krompir i šljivu odlučili su da proizvodnju prošire i na jagode. Tada su ovo voće počeli da gaje na otvorenom, a danas imaju i dva plastenika.
Prva berba u plasteniku počela je već 20. aprila jer imaju rane sorte Kler i Albu. Iako su počeli na otvorenom, plastenici su se pokazali kao odlično rešenje, pa do sledeće godine planiraju sve površine da stave pod plastenike. U plastenicima koriste malč od slame iz nekoliko razloga. Pre svega, slama sprečava razvoj korova, održava vlagu, zagreva jagodu, a važnu ulogu ima i kod zaštite ploda pri sazrevanju jer on ne pada na zemlju, pa je čistiji i manje trune. Takođe, slama je prirodan materijal koji na kraju ostaje na zemlji da bi poboljšao njenu strukturu a na taj način se zatvra ovaj prirodni krug.
U proizvodnji ovoj porodici pomažu i stručnjaci Poljoprivredne i stručne savetodavne službe. "Porodica Zlatković je u procesu dobijanja sertifikata za organsku proizvodnju. Stručna služba im pomaže u ovom procesu svojim savetima i preporukama jer je budućnost u organskoj proizvodnji ", kaže Ivan Erić, stručnjak iz PSSS Niš.
Više o organskoj proizvodnji jagoda na obroncima Suve planine saznajte u video prilogu.
Foto:bigstockphotos.com;Igor Borodin
Tagovi
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/