Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 19.05.2016. 13:30

Tržište osvajaju organskim jagodama

Kažu da se najčistija jagoda u Srbiji proizvodi u dolinama Suve planine, na oko 600 metara nadmorske visine.

  • 2.981
  • 132
  • 0

Kažu da se najčistija jagoda u Srbiji proizvodi u dolinama Suve planine, na oko 600 metara nadmorske visine.

Ovde, u mestu Semče svoje jagode na organski način, na čistom vazduhu i zemljištu proizvode i Safet i Vesna Zlatković. Pre nekoliko godina uz pšenicu, pasulj, krompir i šljivu odlučili su da proizvodnju prošire i na jagode. Tada su ovo voće počeli da gaje na otvorenom, a danas imaju i dva plastenika.

Prva berba u plasteniku počela je već 20. aprila jer imaju rane sorte Kler i Albu. Iako su počeli na otvorenom, plastenici su se pokazali kao odlično rešenje, pa do sledeće godine planiraju sve površine da stave pod plastenike. U plastenicima koriste malč od slame iz nekoliko razloga. Pre svega, slama sprečava razvoj korova, održava vlagu, zagreva jagodu, a važnu ulogu ima i kod zaštite ploda pri sazrevanju jer on ne pada na zemlju, pa je čistiji i manje trune. Takođe, slama je prirodan materijal koji na kraju ostaje na zemlji da bi poboljšao njenu strukturu a na taj način se zatvra ovaj prirodni krug.

U proizvodnji ovoj porodici pomažu i stručnjaci Poljoprivredne i stručne savetodavne službe. "Porodica Zlatković je u procesu dobijanja sertifikata za organsku proizvodnju. Stručna služba im pomaže u ovom procesu svojim savetima i preporukama jer je budućnost u organskoj proizvodnji ", kaže Ivan Erić, stručnjak iz PSSS Niš.

Više o organskoj proizvodnji jagoda na obroncima Suve planine saznajte u video prilogu.

Foto:bigstockphotos.com;Igor Borodin


Tagovi

Jagode Suva planina Voćarstvo Organska proizvodnja Malč Safet Zlatković Vesna Zlatković


Partner