Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 12.04.2023. 09:00

U jabučnjacima se pored Venturia inaeyualis pojavila i brašnjava jabukina vaš?

U vreme cvetanja, kolonije brašnjave jabukine vaši mogu biti mnogobrojne.

Foto: PIS Vojvodina
  • 279
  • 28
  • 0

Na području delovanja RC Bačka Topola zasadi jabuka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od crvenih pupoljaka do većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu (BBCH 57-59). Vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo brašnjave (pepeljaste) jabukine vaši (Dysaphis plantaginea) u niskom intenzitetu napada, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Primarni domaćin ove štetne vrste je jabuka, a sekundarni domaćini biljke iz roda Plantago. Prezimljava u stadijumu jajeta na jabuci. U vreme cvetanja kolonije mogu biti mnogobrojne. Krilate forme se javljaju od maja i tada preleću na letnjeg domaćina, Plantago spp. Na jabuku se vraćaju u septembru, da polože zimska jaja.

Stvara velike kolonije na naličju lišća i vrhovima izbojaka jabuke.

Kakvu štetu pravi?

Štetnost se ogleda u sledećem: lišće se jako uvrće, kovrdža oko glavnog nerva, suši se i opada, izbojci zaostaju u porastu. Plodovi se deformišu, ostaju mali, kržljavi, ne sazrevaju i opadaju. Deformacija ploda je izazvana sisanjem na cvetovima. Dodatna šteta se ogleda u lučenju obilne medne rose, na kojoj se kasnije naseljavaju gljive čađavice.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača, a primena insekticida u fazi cvetanja je zakonom zabranjena. 

Čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke

Zasadi jabuka se na području Jagodine nalaze u fenofazi početak cvetanja, od faze crvenih pupoljaka do faze većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu. Ovonedeljnim laboratorijskim pregledom pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova (Venturia inaequalis), iz opalog prezimelog lišća jabuke, sorte zlatni delišes, registrovano je prisustvo formiranih askusa i askospora.

Registrovano je prisustvo formiranih askusa i askospora

Pregledana je 51 pseudotecija ovog patogena, kod 18 je bilo do 25 odsto formiranih askospora, kod devet od 26 do 50 odsto askospora, u četiri pseudotecije od 51 do 75 odsto askospora, u dve preko 75 odsto, a kod 18 pseudotecija nije bilo formiranih askospora. Dozrelost pseudotecija za ovu nedelju je 27,45 odsto.

Podsetimo, čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima jabuke. Ovaj patogen može da izazove veliku štetu u kvalitetu i količini prinosa, koja u odsustvu hemijske zaštite može biti potpuna, odnosno 100 odsto.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zasadi jabuka Brašnjava jabukina vaš Deformacija ploda Čađava pegavost lista Krastavost ploda


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)