Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 16.02.2024. 10:00

U zasadima primećena čađava pegavost lišća i krastavost plodova jabuke

Kod sorte zlatni delišes od 50 pregledanih pseudotecija u 46 nema formiranih askospora, a u četiri je do 25 odsto formiranih askospora. Procenat dozrelosti iznosi dva procenta.

Foto: Depositphotos/olko1975 (ilustracija)
  • 150
  • 40
  • 0

Na području delovanja RC Novi Sad zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fenofazi od lisni pupoljci zadebljali cvetni pupoljci zatvoreni i pokriveni ljuspicama kore do faze početka bubrenja lisnih pupoljaka, prenosi se na Prognozno-izveštajno službi zaštite bilja.

Pregledom pseudotecija sa opalog lišća jabuke registrovano je prisustvo zrelih askospora prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

Kod sorte zlatni delišes od 50 pregledanih pseudotecija u 46 nema formiranih askospora, a u četiri je do 25 odsto formiranih askospora. Procenat dozrelosti iznosi dva procenta. Kod sorte ajdared od pregledanih 50 pseudotecija u 48 nisu uočene zrele askospore, a u dva je do 25 odsto formiranih askospora. Procenat dozrelosti je jedan odsto.

Podsetimo, čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke, čiji je prouzrokovač Venturia inaeyualis, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima jabuke. Ovaj patogen može da izazove veliku štetu u kvalitetu i količini prinosa, koja u odsustvu hemijske zaštite može biti potpuna, odnosno 100 odsto.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Čađava pegavost lista jabuke Krastavost plodova jabuke Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Zasadi jabuke Bolesti jabuke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!