Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 06.08.2017. 15:30

Uklanjanje starog lišća sa jagoda

Staro lišće se uklanja sa jagoda nakon berbe, a jedan od važnih razloga je zaštita od bolesti i štetočina.

Foto: miniloc / Bigstock
  • 1.716
  • 123
  • 0

Staro lišće sa dvogodišnjeg zasada jagode (zasad na kojem je već izvršena jedna berba) potrebno je ukloniti iz više razloga:

  • uklanjanjem starog lista neposredno nakon berbe jagode smanjuje se evaporacija - isparavanje, a time je i potreba za vodom same biljke bitno smanjena, što naročito dolazi do izražaja u vrućem i sušnom periodu kao što je to ove godine, a posebno na onim površinama gde su količine vode ograničene;
  • uklanjanjem starog lišća rešavamo se velikog broja bolesti i štetočina, koji se na njemu nalazi. Upravo iz tog razloga potrebno lišće izneti iz zasada i spaliti ga;
  • rezanjem starog lišća postiže se bolja prozračnost zasada, čime se smanjuje mogućnost zaraze bolestima;
  • zajedno sa starim lišćem uklanjaju se i vreže, koje isto tako iscrpljuju samu biljku i iz tog razloga potrebno ih je odstraniti.

Način uklanjanja starog lišća

Postoje dva načina za uklanjanje starog lišća. Ako se radi o manjim površinama, onda se može jednostavno odrezati oštrim makazama, a ako su te površine veće, onda je moguće malčiranje ili pak košenje trimerima.

Pošto se jagoda danas najčešće proizvodi na PVC folijama, ispod koje se nalazi crevo za navodnjavanje "kap po kap", koje je vrlo osetljivo na oštre alate, potrebno je da se radi pažljivo, da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja.

Zalivanje i prihrana zasada

Nakon uklanjanja starog lišća potrebno je zasad dobro zalivati i prihranjivati, kako fertirigacijom, tako i folijarno, sa određenom kombinacijom đubriva, zavisno od fenofaze biljke. Isto tako, potrebno je pratiti i prisutnost bolesti i štetočina, a posebno kada je reč o korenu.

Šta ako se pojavi cvet?

Neke sorte jagode (kleri, arosa) nakon uklanjanja starog lišća mogu ponovno, u manjoj mjeri, da cvetaju, tako da se može očekivati i berba manjih količina jagode. Međutim, taj plod je dosta sitan i nije kvalitetan kao onaj u proleće, tako da je taj cvijet najbolje ukloniti, kako ne bi dodatno iscrpljivao samu biljku.

Autor: Marijan Mavračić dipl. ing. agr.

Foto: miniloc / Bigstock