Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada jagoda
  • 03.04.2018. 08:15

Umesto da bace jagode - pretvorili ih u LuvaBerry prah

Svake godine, australijska porodica Šulc bacila bi ogromne količine jagoda. A onda su promenili taktiku.

Foto: Facebook/LuvaBerry
  • 1.460
  • 128
  • 0

Mnogi proizvođači jagodičastog voća svake godine se susreću sa problemom bacanja roda, barem određene količine. Jagodičasto voće je lako pokvarljivo i ako se ne preradi u brzom roku, ono propada. 

U Australiji, u Kvinslendu (Queenslandu), Adrian i Amanda Šulc (Schultz) objavili su rat bacanju roda, tako što su njegov ostatak suvim zamrzavanjem pretvorili u prah, i tako stvorili brend LuvaBerry, a to se pokazalo vrlo uspešnim. Tim pre što za prah od jagode nema određenog roka za slanje u supermarkete, piše Freshplaza

"Svake godine smo poklanjali jagode prijateljima koji nisu mogli da veruju da ćemo ostatke jagoda baciti. Kao naturopat i neko ko brine o zdravlju i voli jagode, mislila sam da bismo mogli da napavimo prirodan ukus i boju za ljude koji će ih rado koristiti. Tako smo u oktobru 2017. započeli sa proizvodnjom praška od jagoda, koji se konzumira kao takav ili se koristi za proizvodnju zdravih grickalica", priča Amanda. 

Osušene jagode koriste se cele godine

Jagode prolaze proces suvog zamrzavanja nakon čega se prerađuju u prah i zdrave grickalice ,te distribuiraju u prodavnice. 

Porodica Šulc uzgaja jagode na 8,5 hektara zemlje, gde raste oko 200.000 biljaka i to sorte rubigem, kao i američkih sorti festival i splendor. Sezona jagoda traje od maja do oktobra, a osušene jagode - cele godine. 

Odlično za sportiste, planinare

Industrija jagoda ima problem tokom berbe, zbog prekomernog snabdevanja, iz raznih razloga. "Zato se često susrećemo sa odbijanjem manjeg i "ružnijeg" voća, zbog čega je tržište ograničeno. Ali, prah nam daje alternativu", priča Šulc, pojasnivši kako je ovaj prah posebno popularan kod planinara, sportista i avanturista.  "Kada idete na putovanje, kampovanje ili planinarenje, nezgodno je da ponesete pokvarljivo sveže voće. Naš ukusni prah i grickalice pružaju alternativu. Jedna kašičica praha od 25 grama jednaka je 250 grama svežih jagoda", dodaje.

Većinu proizvoda prodaju putem svoje Fejsbuk stranice i Fejsbuk grupe protiv bacanja hrane. 


Tagovi

Prerada jagoda Suvo zamrzavanje Uzgoj jagoda Ružno voće LuvaBerry Amanda Schultz Prah od jagoda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)