Dušan Pavlović, iz sela Stubline nadomak Obrenovca, poznat je po dobrom vinu, rakiji, i šunki, koje su poneli iz svog kraja ispod Velebita.
Porodica Pavlović je 1995.godine napustila rodno mesto ispod Velebita i stigla u selo Stubline nadomak Obrenovca. Vredni, radni i sposobni ljudi brzo su se okućili, a ovi domaćini danas imaju veliku i raznovrsnu proizvodnju u vezi sa poljoprivredom. Dušan Pavlović ima mlad voćnjak na povrišnini oko 30 ari, a jedan je od retkih vinara iz obrenovačkog kraja.
"Svo voće posađeno je za nas i naše potrebe. Tu su kruške, jabuke, kajsije dženerika, breskve. Ove godine smo posadili i rusku dženeriku, krupnu, kažu da je otporna i sočna. Tu su i šljive, drenjine. Ovde se ljudi uglavnom bave ratarstvom, mi smo želeli da donesemo pomalo i duh svog kraja, zasadimo voćnjake i vinograde", započinje priču Dušan Pavlović.
Pored voćnjaka tu je oko sto pedest čokota grožđa. Zastupljene su i stone i vinske sorte. Veća izmrzavanja na vinovoj lozi i voćnjaku nisu primećena, ali će rod verovatno biti umanjen.
"Hladni dani će se najverovatnije najviše odraziti na breskve i kajsije, možda i lozu, ali se nadamo da tako neće biti, jer su grančice koje smo zalamali sirove, te se nadamo da neće biti neke veće štete", ističe ovaj domaćin.
Nisu primećena izmrzavanja
Sve što u voćnjaku Pavlovića rodi, preradi se u dobro vino i rakiju. Dušan svake godine kupi joši nekoliko tona različitog voća i grožđa, pa i to peče i cedi. Zato je ovaj podrum pun punih buradi i posuda rakije i vina.
"Za sada kupujmo dosta grožđa, koje mešamo sa našom lozom, i pravimo vino. Trudimo se da pravimo i crno i belo vino, vino od kupine, pečemo rakiju od šljive, loze, dunje, kajsije, jabuke. Uglavnom je to za naše potrebe, a prodajemo proizvode najčešće po preporuci. Još uvek nismo razmišljali o proizvodnji na tržištu, nadamo se da će i to biti vrlo uskoro kada proširimo voćnjak i zasadimo nove čokote", objašnjava Dušan.
Pored voćarstava, Pavlovići se bave i sušenjem mesa i mesnih prerađevina. Nešto se obezbedi iz sopstvenog tova, ali se većina sirovina kupuje. Pavlovići imaju i specijalnu sušaru, a za dobro i kvalitetno meso, kako kažu, potrebna je samo promaja i visina.
"Mi pazimo na to da se sve osuši kako treba. Imamo svoju proceduru koja je malo duža. Meso se suši na vazduhu i promaji, a obično taj proces traje najmanje tri ili četiri meseca. Tu su slanina, kobasica, pršut, pečenica i šunka za koju je potrebno malo duže sušenje, oko dve godine. Kod nas je sedam, osam metara visina sušare, tako da praktikujemo samo visinu i dobru promaju, odnosno vetar. To su dva osnovan uslova da bi proizvodi bili dobrog kvaliteta", zaključuje Dušan Pavlović.
Za kvalitetno meso potrebni visina i promaja
Foto: Mirjana Stepić
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]Tagovi
Autorka