Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana borovnice
  • 04.04.2024. 14:00

Uzgajate borovnicu? Za bolji rod držite se ovih pravila primene đubriva

Stručnjaci napominju da pravilno đubrenje treba da poveća prinos i kvalitet ploda, kako bi se vratilo ono što je uloženo u proizvodnju.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 236
  • 26
  • 0

U gajenju borovnice poseban akcenat stavlja se na balansiranu i preciznu primenu đubriva koja može da poboljša nutritivni status i reguliše rast i rodnost biljaka. Stručnjaci napominju da pravilna aplikacija đubriva treba da poveća prinosa i kvaliteta ploda, kako bi se vratilo ono što je uloženo u proizvodnju. 

"Biljke visokožbunaste borovnice koriste azot više od drugih hranljivih elemenata. Najviše joj odgovara amonijačni oblik azota (NH 4), pa kao izvor azota za ishranu ove biljke treba dominantno koristiti đubriva koja sadrže amonijačnu formu azota (amonijum-sulfat, urea)", pojašnjava savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Beograd, Radmila Koprivica.

Kako napominje, ukoliko je pH zemljišta iznad pet tada se primenjuje isključivo amonijum - sulfat jer on smanjuje pH vrednost zemljišta.

"Na zemljištima gde je pH manja od pet koristiti ureu. Gde je pH vrednost u optimalnom rasponu kombinovati amonijum - sulfat i ureu u naizmeničnim aplikacijama. Urea je veoma dobar izbor đubriva za borovnicu jer se brzo konvertuje u amonijačnu formu azota u zemljištu. Posle primene uree treba aktivirati sistem za navodnjavanje."

Vodotopiva đubriva

Sve veći broj proizvođača kao izvor azota koristi vodotopiva đubriva.

"U tom slučaju treba voditi računa o sastavu jer je borovnica veoma osetljiva na povećanje koncentracije soli u zoni korenovog sistema. Neadekvatan izbor vodotopivih đubriva za posledicu može imati promenu boje listova, zakržljalu biljku ili u ekstremnim slučajevima i 'spaljenu' biljku", upozorava Koprivica.

Nedostatak azota može se javiti u svakom periodu vegetacije (foto:Sanja Dovečer)

Prilikom izbora vodotopivih đubriva, napominje, takođe treba voditi računa u kom obliku je azot.

Šta kada nedostaje azot?

Nedostatak azota može da se javi u bilo kom periodu vegetacije.

"Treba imati u vidu da prohladno vreme na početku vegetacije može dovesti do toga da borovnice razviju privremeni nedostatak azota. To je u većini slučajeva rezultat loših uslova za rast, a ne deficit azota u zemljištu ili supstratu. Deficit azota se često dogodi kada se đubrivo ispere van zone korenovog sistema zbog obilnih kiša ili nekontrolisanog zalivanja."

Simptomi nedostataka azota javljaju se postepeno:

  • javljaju se sitniji, bledi listovi koji po sebi imaju male crvene tačke;
  • smanjen ukupan porast - mali ili izostanak novog rasta izdanaka;
  • smanjen broj cvetnih pupoljaka.

U slučaju velikog nedostatka azota cela biljka može da postane hlorotična, listovi postaju svetlo zeleni do žuti. Ovo se prvo manifestuje na starijim listovima i polako napreduje ka mlađim.

Kako primeniti azot?

Koprivica napominje da borovnica koristi različite količine azota u različitim fenofazama, pa je važno pravilno odrediti vreme aplikacije đubriva. Preporučenu količinu ukupnog azotnog đubriva primeniti u tri faze:

  • neposredno pre otvaranja pupoljaka, što je kraj marta, početak aprila;
  • nakon opadanja latica, polovinom maja;
  • poslednja aplikacija azota je krajem jula, početkom avgusta i ključna je za pripremu biljaka za zimsko mirovanje.

Rastvori azotnih đubriva i primena putem sistema za navodnjavanje je sve više u upotrebi i ima prednost u odnosu na čvrsta đubriva jer tako apliciran azot direktno dospeva u zemljišni rastvor i biljke ga odmah apsorbuju. Kako napominje Koprivica, važno hranivo za koren borovnice je fosfor, dok se kalijum najviše akumulira u plodu.

"Izbalansirana ishrana je od presudnog značaja za obezbeđivanje adekvatnog rasta, prinosa i kvaliteta plodova. Optimizaciju đubrenja najbolje zasnivati na analizi mineralnog sastava lista da bi se precizno odredile potrebe borovnice za hranljivim elementima", zaključuje naša sagovornica.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj borovnice Prihrana borovnice Azot za prihranu borovnice Radmila Koprivica PSSS Beograd Nedostatak azota


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".