Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj nara
  • 11.01.2020. 16:00

Uzgoj nara na kontinentalnom području

Budući da voli toplu klimu, puno sunca i dobro pripremljeno tlo, odlično uspeva u mediteranskim krajevima, a uz pažljiv pristup uzgaja se i u kontinentalnom području.

Foto: Pixabay/rmac8oppo
  • 5.333
  • 103
  • 0

Uzgoj nara (šipka) vežemo za morsko područje, gde su leta vruća i suva, a zime blage i bez mraza. Reč je o grmu koja doseže visinu do tri metra. U proleće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvetovi iz kojih se stvaraju plodovi koji u avgustu počinju da crvene, a do kraja novembra su potpuno zreli i spremni za berbu.

Plod je velik i u sebi sadrži brojne crvenkaste semenke oblika zrna kukuruza koje su skupljene i međusobno ograđene belom kožicom. 

Uzgoj nara

Uzgaja se na sopstvenom korenu tako da tokom proizvodnje sadnica nema tretiranja. Sadnica šipka se sadi u sveže iskopanu jamu, u dobro pripremljeno zemljište (do dubine 0,7 m). Na koren se stavlja sloj usitnjene zemlje, te 20 kg stajskog đubriva i 0,5 kg NPK 7:20:30, u sloju iznad korenja. Sva dodata đubriva prekriju se zemljom, te se voćka dobro zalije vodom.

Samooplodna je biljka pa je dovoljno posaditi samo jednu sadnicu, ali ako želite imati veći rod posadite ih više. U prodaji je nekoliko sorti, a najpoznatije su sladun, konjski zub, zamorski, slatki barski i glavaš.

Ključno je mesto na kom će biti posađen

Kako bi sadnja šipka na kontinentu bila uspešna, bitan je odabir mesta na kojem će biti posađen. Jedini ograničavajući faktor uzgoja su niske temperature u kontinentalnom delu nekad idu u debeli minus. Temperature od -11°C pa do -15°C su jako štetne za ovo voće, dok -20°C dovodi do smrzavanja biljke.

Ako se odlučite za sadnju šipka, preporuka je da ga posaditi uz zid na južnoj strani koji služi kao zaštita od severnog vetra. U prvim godinama uzgoja obavezno treba zaštiti stabla prekrivačem za biljke (agril folija i sl.), a donji deo debla može se okružiti debelim slojem slame i(li) borovim granama. 

Jedna od najzdravijih namirnica sveta

Ovo je hranljivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvek cenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i večnog života. Posebno se ceni njegov sok, ulje i semenke.

Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidantno delovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Uzimanjem jedne čaše soka nara dnevno se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i kancerogenih oboljenja.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je žbunolika biljka koja dostiže visinu do 3 m. U proleće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvetovi, a iz njih nastaju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine u... Više [+]

Tagovi

Šipak Nar Uzgoj na kontinentu Niske temperature Zdrava namirnica


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.