Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sombor
  • 28.02.2018. 14:30

Vegetacija krenula kod ranih sorti koštičavog voća

Voćari nemaju razloga za brigu, jer je većina voćnih vrsta i dalje u mirovanju. Niske temperature biće i korisne, jer će pomoći izmrzavanju štetnih mikroorganizama.

  • 738
  • 82
  • 0

Na severozapadu Vojvodine temperature je ovih dana padala i ispod 10 stepeni. Ovo zahlađenje stiglo je posle relativno tople zime, koju su karakterisali periodi kada su merene temperature iznad prosečnih za to razdoblje godine. Međutim voćari nemaju razloga za brigu, jer je većina voćnih vrsta i dalje u mirovanju. Niske temperature biće i korisne, jer će pomoći izmrzavanju štetnih mikroorganizama.

Čađava krastavost i kruškina buva

Prema podacima Izveštajno-prognozne službe Regionalni centar Sombor zasadi jabučastog voća su u hladni period ušli u fazi mirovanja. Do kretanja vegetacije došlo je kod zasada koštičavog voća, naročito ranih sorti bresaka i ranih sorti kajsija.

"Regionalni centar Sombor prati dozrelost peritecija prouzrokovača čađave krastavosti jabuke i laboratorijske analize prezimelog lišća iz voćnjaka su pokazale da je u peritecijama došlo do formiranja askusa, ali za sada u zasadima jabučastih vrsta još ništa ne treba raditi na zaštiti. Kod zasada koštičavog voća, ukoliko su u fazi mirovanja i bubrenja pupoljaka, treba uraditi tretman nekim od bakarnih preparata, naravno posle stabilizacije ovog vremena. Ukoliko je došlo do pucanja pupoljaka, onda je potrebno uraditi tretman protiv izazaivača kovrdžavosti lista. U zasadima krušaka aktivna je kruškina buva, pa takođe po stabilizaciji vremena treba uraditi tretman i imaga i jaja", kaže Tatjana Veselinović, koordinatorka prognozno–izveštajne službe, Regionalni centar Sombor.

Jabuka dominira

U regionu zapadne Bačke pod voćnjacima je više od 1.500 hektara. Najviše je jabuka, kojih ima više od 400 hektara i šljive koja je zasađena na više od 300 hektara. Voćarstvom se bavi oko 2.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području zapadne Bačke.

Foto: Zlata Vasiljević


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Jabuka Breskva Kajsija Tatjana Veselinović Čađava krastavost Kruškina buva Mirovanje Kretanje vegetacije


Autorka

Zlata Vasiljević

Više [+]

Zlata Vasiljević u novinarskim vodama pliva više od 20 godina. Izveštava iz svih oblasti sa posebnim naglaskom na teme iz oblasti poljoprivrede. Moto kojim se rukovodi u životu i poslu je - Ne ostani ono što jesi, budi ono što još nisi, a možeš postati. Glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao