Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krušaka
  • 13.06.2017. 14:15

Viljamovka omiljena sorta u voćnjaku

Đura Mićin iz Kikinde ima pet sorti kruške, a najviše voli viljamovku. U njoj uživaju ukućani i prijatelji, a višak odlazi u rakiju.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.991
  • 242
  • 0

Đura Mićin iz Kikinde bio je profesionalni vozač, a danas je voćar. Zemlju je nasledio od oca, ali je tek uspo da joj se posveti odlaskom u penziju.

Poslednjih godinu i po dana sve više jača svoju ljubav prema voću - kruškama i kajsijama. Kaže da velike koristi nema, ali da ima dovoljno za sebe i svoje prijatelje.

Proizvodnja krušaka i kajsija

Dve stare stenlej šljive ostale su kao uzorak, dok je sva pažnja posvećena nekoliko sorti krušaka i kajsijama - novosadska 6 i 8.

"Imam pet sorti krušaka, a najzastupljenija je viljamovka. Kroz nju mora da ide pakhams, koji je njen oprašicač. Imam junsku lepoticu, koja prva dođe, kao i kaluđerku, koja je kasnija sorta od viljamovke. Imam i par stabala butire i santa marije, zbog oprašivanja, da bi bio dobar rod", objašnjava Mićin.

Navodnjavanje i zaštita kruške

Ovaj voćar ne koristi sistem za navodnjavanje, nego bunar i električnu pumpu. Svako stablo od juna do avgusta dobije oko 100 litara vode. Kaže da kruška ne traži ni posebnu zaštitu:

"Mora da ide redovan tretman s jeseni, proleća i do kraja vegetacije. Kada opadne lišče, tretira se bakar oksidom. Na proleće idu plavo ili crveno ulje. Kada cveta, ide se protiv monilije i truleži. Sada je momenat za kruškinu buvu i za sivu čađavost i trulež".

Viljamovka mora da odstoji nakon branja

Viljamovka se bere 25. ili 27. avgusta. Ona tada nije u punoj zrelosti i mora narednih 10 ili 15 dana da stoji u gajbici u polu tamnoj prostoriji.

"Nešto se proda od kuće, pečemo i rakiju. Od 1986. nisam kupio litru rakije u prodavnici! Nemamo veliku količinu, prošle godine bilo je dve, dve i po tone", zaključuje Mićin.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Kruška Kajsija Viljamovka Zaštita kruške Đura Mićin Kikinda


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner