Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad na voću
  • 27.09.2023. 12:00
  • Šumadijski okrug, Vinča, Topola

Voćari u Topoli sabiraju štetu od grada, prva klasa jabuke odlazi u industriju

Do pre par dana, voćari iz Topole radovali su se početku berbe jabuke i grožđa, a sada tuguju jer je njihov berićet obrao grad.

Foto: Marija Lazarević
  • 321
  • 106
  • 0

Nevreme praćeno gradom koje je u nedelju uveče zahvatilo opštinu Topola velike štete je nanelo selima Vinča, Plaskovac i Blaznava. U ova tri sela najveći broj domaćinstava se bavi voćarstvom pa je šteta u njihovim zasadima velika, na pojedinim lokalitetima čak i stopostotna.

Dejan Stanković iz Vinče pored ostalog voća gaji i jabuku na površini od oko tri i po hektara. Kako kaže, sve je bilo spremno za berbu, a ovo voće rodilo je kao nikada do sada. Međutim, grad je obrao sve i to za samo nekoliko minuta.

Na pragu berbe, Dejan je ostao bez ploda

"Trebalo je da je berem sledećeg ponedeljka i očekivani prinos je bio do 50 tona po hektaru, međutim sada smo ostali bez ičega. Grad koji je protutnjao kroz moje selo i obližnja sela pričinio je ogromnu štetu na jabuci ali i na vinovoj lozi. Nismo čuli protivgradne rakete, nije dejstvovano i zbog toga je situacija ovakva kakva jeste. Dosta ulaganja, rada i na kraju za par minuta sve je uništeno", svedoči Stanković koji je u zasadu imao sistem za navodnjavanje i da je celokupan prinos bio vrhunskog kvaliteta.

"Ovako dobru jabuku nisam imao odavno, skoro sve je bila prva klasa, vrhunski plodovi, ekstra krupnoća, čisti, bez trunke oštećenja. Zahteva dosta ulaganja, mnogo smo uložili ne samo ove godine, već i ranijih da bi doveli zasad u ovakav stadijum, ali eto, grad nas je pogodio kad smo se najmanje nadali, pred samu berbu - kada je, što kažu naši seljaci, došlo do ruke".

Ni vinogradi nisu pošteđeni

U sličnoj situaciji je i njegov komšija Veselin Gavrilović koji pored jabuke štetu sabira i na vinovoj lozi. Kako kaže, grad ih je sve iznenadio jer je bilo oblačno i hladno.

"Oko devet sati uveče počelo je nevreme praćeno gradom, nije on dugo padao svega nekoliko minuta ali to je bilo dovoljno da uništi sve. Da su strelci ispalili dve ili tri rakete ne bi bilo trunke grada ali nisu pucali i sada je gotovo. Najčudnije je što nisu bili uslovi za ovi nepogodu, hladno je bilo oko 13 stepeni ali eto, strelci su vraćeni kući ubrzo je počeo grad i tu više nije bilo spasa", naglašava Gavrilović. 

Velika šteta i na vinovoj lozi

Kao i jabuka i vinova loza je stigla za berbu, krupni sočni grozdovi okitili su se niz loze, ali grad ih nije poštedeo. 

"Šteta je sto posto! Cena je bila oko 150 dinara, počeli smo i da beremo, sada samo ako neko hoće da uzme za vino za nekih 80 ili 90 dinara po kilogramu, ali nema interesovanja."

Sezona u minusu

U njegovom zasadu od četiri hektara dominiraju dve najzastupljenije sorte jabuke, ajdared i zlatni delišes i kod obe sorte štete su ogromne. 

"Ima i novih sorti. Prinos po hektaru bio je između 40 i 50 tona, sve je navodnjavano, krupnoća je bila ekstra preko 70 u prečniku očekivali smo oko 45 dinara cenu u startu, a kasnije možda i više. Nažalost prinuđeni smo da je predamo za industriju po ceni od nekih desetak dinara", kaže Gavrilović. 

Veselin će završiti sezonu u minusu

Prema njegovim rečima ulaganja u jabuku kada se sve stavi pod crtu su oko 25 dinara do berbe, plus radnici. Međutim zbog gubitka koji su pretrpeli ovu sezonu će sigurno završiti u minusu. 

Šta će učiniti lokalna samouprava?

Iz lokalne samouprave najavljuju da će opštinska komisija za procenu štete obići teren i sačiniti zapisnik.

"Slična situacija je bila davne 2013. godine, ko je zatajio pokazaće vreme mada je to očigledno radarski centar. Moj savet svim proizvođačima je da pozovu opštinsku komisiju za procenu štete da napravi zapisnik. Kontaktirao sam i osiguravajuće kuće pošto na ovom terenu ima veliki broj polisa i bez obzira što radarski centar nije intervenisao prihvataće se zapisnici opštinske komisije sa lica mesta kao i njihovih procenitelja tako da će se štete isplaćivati normalno", rekao je narodni poslanik Dragan Jovanović


Foto prilog


Tagovi

Grad Šteta od grada Dejan Stanković Zasadi jabuke Veselin Gavrilović Ajdared Zlatni delišes Dragan Jovanović Štete na vinovoj lozi Protivgradna zaštita


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.