Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višnje
  • 19.06.2017. 18:00

Voćarstvo isplativije od povrtarstva

Pera Pešić iz Bačke Palanke odlučio je da povrće zameni voćem, zbog, kako kaže, manje ulaganja, stabilnije cene i veće zarade. Trenutno uzgaja oblačinsku višnju.

Foto: Rada Milišić
  • 2.200
  • 223
  • 0

Bačkopalanački poljoprivredni proizvođač Pera Pešić, koji se bavi ratarstvom i voćarstvom, ovih dana završio je berbu oblačinske višnje.

Njegov voćnjak zasnovan je pre nekoliko godina na površini od dva hektara, ali je berba obavljena sa 850 stabala koja su u trećoj godini, dok su ostala mlađa.

"Ovo su višnje koje počinju da rađaju u trećoj godini nakon sadnje i kao što stručnjaci kažu, rađaju vrlo dobro, plodovi su ujednačene krupnoće i sazrevanja. Meso je crveno, čvrsto i sočno, a koštica, kao i peteljka, se lako odvaja od mesa. Oblačinska višnja se odlikuje visokim biološkim i tehničkim svojstvima i zbog svojih karakteristika pogodna je za prerađivačku industriju. Iako smo u ovom kraju tokom ranog proleća imali česte mrazeve i niske temperature, ovaj trogodišnji zasad dao je solidan rod, odnosno prinos koji je i očekivan za ovako mlad zasad", kaže Pešić.

Cena još uvek nepoznata

On objašnjava da je sav rod prodao, ali ni sam još uvek ne zna cenu. Nada se da će višnje naplatiti uskoro, kada se bude govorilo o kakvoj - takvoj konačnoj otkupnoj ceni.

"Nezahvalno je da ja sada određujem cenu , sačekaću da vidim kolika će ona biti kod drugih proizvođača. Inače moram naglasiti da sam ja gotovo jedini veći proizvođač višnje u našem kraju, ali bih voleo da nas ima više, da možemo da se dogovaramo, udružimo i naravno jedni drugima pomažemo", kaže ovaj bačkopalanački voćar.

Odustao od povrtarstva

Pešić naglašava da se do pre nekoliko godina bavio povrtarstvom i ratarstvom, te je na svojim parcelama ukupne površine od 11 hektara sadio papriku i paradajz, sejao pasulj, kao i kukuruz i soju. Promenio je setvenu strukturu i prednost dao voćarstvu.

"Ovog proleća potpuno sam odustao od povrtarstva, koje zahteva velika ulaganja i dosta radne snage, a s druge strane tržište je nesigurno i cene promenjljive. Ratari znaju da na malom posedu, kao što je moje, ne mogu imati neki začajniji prihod, te sam ja odlučio da se bavim voćarstvom. Zasad višanja podigao sam sopstvenim sredstvima, a naredne godine, kada stabla višnje budu u četvrtoj godini, računam na značajniji rod, a naravno i zaradu. Ali dok stabla lagano rastu, meni ostaje da svakodnevno učim, slušam savete stručnjaka, proučavam literaturu i razmenjujem iskustva sa drugim proizvođačima, jer je za mene ovaj posao novina i izazov", kaže Pešić.

Napominje da je odlučio da na jesen proširi voćnjak i da jednu parcelu zasadi leskom, a kako kaže, planira da zasadi i druge vrste voća.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Višnje Berba Cena Voćnjak Pera Pešić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]