Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenika Fitofarmacija
  • 25.06.2018. 16:00

Zaštita jabuke od pepelnice

Pepelnica je nakon čađave pegavosti svakako najčešće oboljenje u zasadima jabuke. Na jaču pojavu ove bolesti utiču blage zime, suvo i toplo proleće, jače đubrenje, osetljive sorte.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 2.795
  • 92
  • 0

Pepelnica (Podosphaera leucotricha)  je nakon čađave pegavosti svakako najčešće oboljenje u zasadima jabuke. Na jaču pojavu ove bolesti utiču blage zime, suvo i toplo proleće, jače đubrenje, osetljive sorte i dr. 

Simptomi i kako smanjiti potencijal zaraze

Simptomi  se mogu  uočititi na svim zelenim delovima biljke. Patogen najčešće prezimljvava u zaraženim lisnim ili cvetnim pupoljcima, najčešće vršnim, pa primarne infekcije mogu nastati već kod pucanja pupoljaka, pri čemu dolazi do novih zaraza. 

Najveće štete se ogledaju u uništenim izdancima i njihovom smanjenom prirastu. Kako bi se potencijal zaraze pepelnicom smanjio, potrebno je da se obavezno prilikom rezidbe uklone zaraženi mladari. Na zaraženim biljnim delovima formira se masa konidija koje se šire vetrom i vrše sekundare zaraze. Za njihovo klijanje nije potrebna kap vode na organu biljke već je dovoljna i povećana vlažnost vazduha (80 - 90%). Optimalne temeprature za razvoj infekcije su od 10 do 200C. Sorte Ajdared i Greni Smit spadaju u jako osetljive.

Na zaraženim biljnim delovima formira se masa konidija koje se šire vetrom i vrše sekundare zaraze

Kako suzbiti pepelnicu?

Preporuka Galenika Fitofarmacije je da se sa suzbijanjem pepelnice otpočne odmah po kretanju vegetacije, još u fenofaza "mišije uši" primenom fungicida na bazi sumpora COSAVET 80-DF (u koncentraciji 0,3%) koji deluje kontaktno i putem para. Za preventivna tretiranja pre nastanka uslova za sekundarne zaraze ali i kurativne tretmane nakon ostvarenih zaraza preporučujemo FOTON fungicid iz grupe triazola koji deluju sistemično. Od svih triazola ova aktivna materija ispoljava najvišu efikasnost u suzbijanju prouzrokovača bolesti iz grupe pepelnica. Visoku efikasnost u suzbijanju pepelnice pokazuje i LUNAR, lokalsistemični fungicid sa translaminarnim kretanjem iz grupe strobilurina.

Prema potrebi i konkretnoj situaciji u zasadu moguća je i kombinovana upotreba ovih fungicida.
Za više informacija o zaštiti obratite se stručnom timu Galenika Fitofarmacija na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Pepelnica Jabuka Ajdared Gerni Smit Galenika Fitofarmacija Fungicidi


Partner

Galenika Fitofarmacija A.D

Batajnički drum bb, 11080 Beograd - Zemun, Srbija
tel: +381 11 3072 301, fax: +381 11 3072 310, e-mail: vasiljevic@fitofarmacija.rs web: http://www.fitofarmacija.rs/